“L’art sobreviu si està fet amb la noblesa de la veritat.” – Antonio López 

Mitjançant la pintura, el dibuix i l’escultura, Antonio López (Tomelloso, Ciudad Real, 1936) reflexiona sobre el pas del temps, l’ésser humà i el seu entorn. L’exercici d’observar la vida amb paciència fa que doni la mateixa importància a la paraula que al silenci. La quietud que caracteritza la seva obra contrasta amb el seu esperit positiu, senzill i honest. En la seva primera aproximació escènica, ocuparà la presó Model per mostrar la seva versió del Winterreise de Schubert. Des de la maduresa i amb l’única possibilitat de viatjar a través de la ment, el narrador/presoner cerca els valors intrínsecs despullant els individus de qualsevol atribut superflu. Amb la voluntat de fixar un instant, amb totes les subtileses que el nodreixen, exalta l’efímer i la seva pròpia fragilitat. Tot aproximant-se a la realitat que l’envolta, s’endinsa en les seves escletxes per concebre’n els aspectes físics i psicològics. Sempre des d’un angle únic que li permet copsar l’essència. 

De què fuges?
Mai he tingut la sensació de fugir de res. Soc llançat i em sento capaç; això és l’actitud oposada a la d’abandonar o escapar-se. Una altra cosa seria preguntar-se: “A què renuncio?”. 

Podries citar quines idees mouran la societat en els propers anys?
Espero que no siguin els diners ni la destrucció de la natura. L’home té ara tant de poder que pot destruir-la, i això tindria unes conseqüències fatals per al futur de tots. El respecte a la natura és el pont més segur per unir-nos com a societat, sobretot en aquest moment, en el qual l’home ha ocupat la terra d’una manera brutal. 

Quines obres d’art l’inspiren més?
M’inspiren molt l’art dels altres i la natura. Cada vegada em sorprenen més els encerts de l’art antic, quan l’instint suplia el que ara ocupa la cultura i el coneixement. L’home s’equivoca més ara, que té més coneixements. 

CONCERT
23, 24 i 25 de març de 2023, 20 h 
ANTIC CENTRE PENITENCIARI LA MODEL 
F. Schubert: Winterreise, D. 911
Proposta visual d’obres d’Antonio López
Benjamin Appl, baríton – James Baillieu, piano 

EXPOSICIÓ
Del 23 de març al 30 d’abril de 2023 
ANTIC CENTRE PENITENCIARI LA MODEL / LICEU
Obres d’Antonio López  

CONVERSA 
Dijous 23 de març de 2023, 18h
FOYER
Conversa entre Antonio López i Víctor Garcia de Gomar