JOHN ADAMS 
Compositor 

Nascut a Worcester (Massachusetts, EUA) l’any 1947, John Adams és un dels compositors de música clàssica més interpretats i apreciats del món. Amb profundes arrels en el minimalisme, ha guanyat el prestigiós Premi Pulitzer de música (2003) i cinc premis Grammy. 

Imagen
John Adams.

 

Entre les seves obres més destacades hi ha Harmonielehre, Short Ride in a Fast Machine, Shaker Loops o Sheherazade.2, i un seguit d’òperes com Nixon in China, Doctor Atomic, The Death of Klinghoffer i The Flowering Tree, entre d’altres. 

El Liceu, com a coproductor i part activa des de l’origen de l’encàrrec inicial, viurà una ocasió privilegiada, perquè acollirà l’estrena europea de la seva darrera creació operística Antony and Cleopatra. En aquesta ocasió, no només com a compositor, sinó també com a director. Serà com rememorar aquelles increïbles visites de Stravinsky o Ravel a Barcelona. 

A ell li agrada definir la seva música com a postminimalista i, malgrat que fa servir la tècnica de la repetició de patrons, no la segueix d’una manera estricta. “Les meves obres són construccions variades i detallades, que inclouen llum i foscor, serenor i turbulència.” 

La seva música neix com a reacció al serialisme i al compositor “científic”. Igual que Mahler o Bach, Adams se situa al final d’una era, i el seu llenguatge incorpora totes les evolucions i els avenços que han aparegut en els darrers cinquanta anys. 

Compositor, director i pensador, Adams sobresurt en la música contemporània per la seva profunda expressió, el so brillant i la naturalesa humanística dels temes que tracta. Allunyat de les estètiques més analítiques i de l’academicisme modern, cerca un llenguatge expansiu i expressiu.