Totes les noticies

El Liceu coprodueix 'Doña Francisquita', una de les sarsueles més populars

  • Serà la primera sarsuela que s’emet en directe a cinemes gràcies a la coproducció i realització de RTVE, i el 12 de novembre es podrà veure a 170 sales de tot l’Estat i 46 més arreu del món.
  • El reeixit binomi format per Celso Albelo i María José Moreno interpreten la parella protagonista alternant-se amb Elena Sancho Pereg i Antonio Lozano.
  • Lluís Pasqual aporta una mirada renovadora al clàssic de la sarsuela proposant un joc de miralls on el temps i les èpoques històriques cobren molta importància.
  • El director musical Óliver Díaz dirigeix aquesta obra mestra de Vives, coproducció del Teatro de la Zarzuela, el Liceu i l’Opéra de Lausanne.
  • Destaquen les dues col·laboracions especials de la mestra de les castanyoles Lucero Tena i l’actor Gonzalo de Castro.

Barcelona, 29 d’octubre de 2019. L’obra mestra absoluta d’Amadeu Vives torna al Gran Teatre del Liceu del 10 al 17 de novembre amb la posada en escena de Lluís Pasqual, la reposició de Leo Castaldi i la direcció musical d’Óliver Díaz. Doña Francisquita arriba amb un repartiment extraordinari encapçalat per María José Moreno i Elena Sancho Pereg alternant-se com a Francisquita, Celso Albelo i Antonio Lozano com a Fernando i María José Suárez en el paper de Doña Francisca, entre d’altres. Cal destacar la col·laboració especial de l’actor Gonzalo de Castro i de la mestra de les castanyoles Lucero Tena, artista d’estil inconfusible que ha actuat arreu del món sota les ordres de grans directors com Lorin Maazel o Jesús López Cobos.  

La coproducció del Teatro de la Zarzuela, el Liceu i l’Opéra de Lausanne arriba amb la renovadora mirada del director d’escena català Lluís Pasqual, el qual dona la volta a l’obra proposant un joc de miralls en què el temps i les diverses èpoques històriques cobren molta importància. En la seva producció, Pasqual evoca la seva pròpia història personal recordant tardes de programes de ràdio, de discos de vinil i de teatre. I, és clar, la seva vida com a director teatral, tot traslladant Francisquita i els seus a una sala d’enregistrament dels anys 40, a un plató de televisió dels 60 i a una moderna sala d’assajos.

Óliver Díaz du la batuta d’una de les partitures més brillants del patrimoni musical espanyol i que comptarà amb l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu. Una partitura farcida de “turbulències, vaivens i voluptuositat” que destaca per moments musicals tan excepcionals com la popular “Canción del ruiseñor” que protagonitzen Francisquita, Fernando i Cardona en el primer acte o el duo d’amor entre Francisquita i Fernado que conclou la trama de l’obra en el tercer acte.

Aquesta comèdia lírica en tres actes amb música d’Amadeu Vives i llibret de Federico Romero i Guillermo Fernández-Shaw s’inspira en La discreta enamorada de Lope de Vega. Es va estrenar al Teatro Apolo de Madrid l’any 1923, dos mesos més tard va arribar al Teatre Tívoli de Barcelona però va trigar deu anys en arribar al Liceu. Estructurada en tres actes, la trama se centra en un Madrid en època de Carnaval i explica la història de Francisquita, una jove enamorada de Fernando a qui també pretén una popular actriu, Aurora. Aquest clàssic del género grande es va representar al Liceu per darrera vegada el 30 de juliol del 2010, on s’ha pogut veure un total de 46 cops.

       

La primera sarsuela en directe als cinemes

El Gran Teatre del Liceu prepara una espectacular temporada de directes a cinemes amb motiu del 20è aniversari de la seva reobertura. Per primer cop es podrà gaudir d’una sarsuela en pantalla gran i en directe gràcies a la retransmissió el 12 de novembre de Doña Francisquita d’Amadeu Vives. Un total de 170 sales de tota Espanya emetran un dels títols més populars del repertori gràcies a la coproducció amb RTVE i a la col·laboració de Versión Digital, l’operadora líder al mercat nacional i a Andorra en la distribució de continguts alternatius per a cinemes, teatres i auditoris. A més, 46 sales d’arreu del món se sumen a la retransmissió, que es projectarà entre l’11 de novembre i l’estiu de 2020 a països com Xina (15 sales), Rússia (14 sales), Itàlia (7 sales), Canadà (5 sales), Alemanya (2 sales), Andorra (1 sala), Àustria (1 sala) i Estats Units (1 sala). La temporada de directes comptarà també amb un dels títols d’òpera més coneguts per tothom, Aida de Verdi, que permetrà el públic gaudir dels autèntics telons hiperrealistes de Mestres Cabanes el 22 de gener de 2020.

RTVE coprodueix i realitza aquesta retransmissió en directe a cinemes amb el Liceu, que preveu un dispositiu de 8 càmeres, dues a platea, una al fossat, una a la llança d'amfiteatre i 4 més a les llotges. A més, el públic podrà tornar a gaudir de la retransmissió quan RTVE ho emeti per La2 a nivell nacional. El grup ràdio televisiu estatal col·labora estretament amb el Gran Teatre Liceu en el foment i difusió de la seva programació musical des que van signar l’acord el passat mes de març de 2017. Aquest conveni permet que RTVE doni suport en la difusió de les activitats que organitza i promou el Liceu, com ja ho va fer en el passat amb el projecte ‘Liceu a la fresca’.

El Liceu és un dels teatres pioners a escala mundial en la difusió d’òpera en viu als cinemes. Des de la primera retransmissió de La traviata el 2001, centenars de sales d’arreu del món han pogut gaudir de las millors produccions del moment: Lucia di Lammermoor (desembre del 2015), I Capuleti e i Montecchi (juny del 2016), Macbeth (octubre del 2016), Rigoletto (abril del 2017), Un ballo in maschera (octubre del 2017), Roméo et Juliette (febrer del 2018), L’italiana in Algeri (desembre del 2018) i La Gioconda (abril del 2019).

Versión Digital és distribuïdora exclusiva per a Espanya de The Royal Opera House de Londres i treballant amb centres com el Teatro Real de Madrid, el Teatro de la Zarzuela, el Museu del Prado o la Fundació Gala-Dalí, entre d'altres. Ofereix les temporades d'òpera i ballet dels principals teatres del món en cinemes, a més de concerts de rock de bandes mítiques i actuals documentals, musicals, concerts, obres de teatre, així com recitals i gales d'òpera i sarsuela. Està present, a més d'en 200 sales nacionals, en els principals mercats internacionals de cinema i televisió (CinemaCon, CineEurope, MipCom, MIPTV, EFM, Avant Prèmiere) buscant grans històries perquè el públic s'enamori, ja sigui a la pantalla gran o en el seu dispositiu mòbil.

Podeu consultar AQUÍ el llistat de cinemes i adquirir les entrades.