Totes les noticies

El Liceu porta 'Liceu a la fresca' a tota Espanya

Barcelona, 22 de març de 2017. El Liceu porta el proper 21 de juliol a les 22h el seu projecte Liceu a la Fresca a tota Espanya després de l’èxit assolit la temporada passada a Catalunya. A falta de 4 mesos per a la seva celebració ja són 117 municipis  els que retransmetran en directe Il trovatore de Verdi en espais públics i a la fresca, amb la previsió de superar els 121 municipis de la passada edició.

Deu ciutats fora de Catalunya –Bilbao, Granada, Las Palmas, Màlaga, Pamplona, Santiago de Compostela, Sevilla, Valladolid, Elda i Alaior- formen part ja d’aquesta pionera iniciativa a Espanya gràcies a la participació activa en el projecte de l’Obra Social ”la Caixa”. Una iniciativa  que torna a comptar amb el patrocini d’EndesaTV3 manté la seva fidelitat a un projecte en el que hi participa des dels seus inicis el 2015 i que ara comptarà per primera vegada amb la col·laboració de TVE, amb l’objectiu de difondre l’activitat operística i musical a tota Espanya, al mateix temps que acostar el Liceu com a institució de referència operística a Espanya.

Liceu a la Fresca és un projecte de difusió cultural per tot el territori que mobilitza a més d’un centenar depoblacions amb una única finalitat: la cultura operística. El gran interès suscitat en les seves primeres edicions a Catalunya ha permès veure que aquest era un model d’èxit i ha permès també que aquest any s’expandeixi aquest projecte a la resta del territori espanyol.

Hores d’ara, un total de 117 municipis del territori espanyol s’han adherit a la iniciativa que permetrà veure a l’aire lliure la producció Il trovatore. Llocs tan emblemàtics com el carrer Alcazabilla de Màlaga, la Plaza Mayor de Valladolid, CaixaForum Sevilla, el paseo del Salón a Granada, la Plaza del Estaño a Las Palmas o la Plaza de la Quintana a Santiago de Compostela, entre d’altres, seran l’escenari per a apropar l’òpera a la ciutadania gràcies a la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa”. En el territori català, i, a falta de 4 mesos per a l’esdeveniment, ja són 106 municipis els que s’han unit al projecte, 28 d’ells ho faran per primera vegada,estimant així la incorporació d’un 15% de nous municipis respecte el 2016.

El Liceu manté quatre localitzacions a Barcelona i aposta per l’Arc de Triomf per segon any consecutiu com a emplaçament principal del projecte. Com a novetat, l’Ajuntament de Barcelona s’ha sumat al Liceu a la Frescaen la seva aposta per treballar estretament amb el Liceu i implantar una pantalla en un eix comercial representatiu de la ciutat barcelonesa, dins l’any de la Cultura i el Comerç.

Televisió de Catalunya i Televisión Española col·laboren en aquesta coproducció que cedirà el senyal a tots els municipis. A més, el Canal 33 emetrà aquella mateixa nit la representació d’Il trovatore des de l’espai habilitat a l’Arc de Triomf de Barcelona (Passeig Lluís Companys), com ja es va fer en l’emissió de la temporada passada. Al mateix temps, La2 ho farà amb el senyal cap a fora del territori català. Ambdues cadenes de televisió mantenen una relació d’anys amb el Gran Teatre del Liceu, amb els respectius convenis que promouen la difusió de les activitats que organitza el Liceu, especialment en programes de televisió i ràdio amb contingut cultural. 

La gravació és una coproducció del Gran Teatre del Liceu amb la productora Jack Fébus i es realitzarà amb 8 càmeres, totes ubicades a la sala del Teatre: 5 a platea, 1 braç entre l’amfiteatre i el segon pis, 1 al segon pis i 1 grua al prosceni dret, així com en el segon pis.  El Liceu treballa per millorar la qualitat de la gravació adaptant-se a les últimes tecnologies i a nous models de càmeres que ofereixen la possibilitat d’experiències com aquesta.

El projecte de Liceu a la Fresca s’emmarca dins del Liceu al Territori, un projecte que té com a objectiu acostar l’òpera a tota la ciutadania mitjançant xerrades amenes, accessibles i disteses a poblacions de tota Catalunya i ajudant el públic a desprendre’s d’idees preconcebudes sobre l’òpera. En el seu primer any, aquest programa que forma part del projecte social del Liceu va portar 1.874 persones de 31 poblacions al teatre gràcies a aquestes conferències gratuïtes. En l’actual temporada ja es preveu arribar a les 2.877 persones (increment del 58%) i arribar a 69 poblacions de Catalunya (increment del 115%)Liceu al Territori també treballa perquè un gran nombre de ciutadans assisteixin, com a mínim una vegada, al Gran Teatre, i així seguir construint elLiceu de Tots. El Liceu és el primer teatre d’òpera del món que treballa el territori de forma proactiva i directa.

Sobre 'Il trovatore'

Una altra novetat del projecte serà la producció Il trovatore de Verdi que es podrà veure al Liceu a la Fresca el 21 de juliol. El director d’escena Joan Anton Rechi prepara una producció en la qual “Los desastres de la Guerra” de Francisco de Goya serveixen d’inspiració per la posada en escena, que ha volgut donar protagonisme especial a l’artista aragonès i a la ciutat on es va pintar la sèrie de gravats. Goya esdevé un espectador d’excepció de la història d’Il trovatore, i inclús un personatge més, un narrador o trobador que amb els seus pinzells va desgranant aquesta tragèdia d’amor, venjança, guerra i mort. Aquests desastres que creen les guerres. Des de les medievals a les actuals. Una producció en la qual apareixen les pintures del geni aragonès barrejant-se amb la història d’Il trovatore. Transformant l’escenari del Gran Teatre de Liceu en un immens llenç. O com va titular l’artista en el primer gravat de la sèrie… en “Tristes presentimientos de lo que ha de acontecer”.

Més informació sobre 'Il trovatore'