• Tot i que la pandèmia va obligar el tancament temporal de la majoria de teatres del món, el Liceu tanca una temporada 20/21 equilibrada, on ha aconseguit mantenir les portes obertes, alçar la veu per generar cultura segura i mantenir una excel·lent programació artística
  • La temporada 2020/21 clou amb uns ingressos ordinaris de 38,4Mn€  i una despesa total de 38,3Mn€, tot mantenint l’equilibri econòmic de l’exercici
  • El compromís de les administracions públiques i el suport de mecenes i abonats han estat determinants per assolir aquest equilibri
  • El Teatre es va veure obligat a modificar projectes de la temporada per garantir la seguretat. Malgrat això, la programació va comptar amb grans noms internacionals com ara Sondra Radvanovsky, Piotr Beczała, Anna Netrebko, Gustavo Dudamel, Lisette Oropesa, Pretty Yende, Ermonela Jaho, Katie Mitchell, Nadine Sierra, Javier Camarena, entre d’altres
  • L’ocupació del Teatre va ser de 124.000 espectadors, aproximadament la meitat que en una temporada habitual, degut a les restriccions d’aforament. Tot i així, es van ocupar el 91% de totes les entrades posades a la venda
  • De les 169 funcions programades se’n van poder mantenir 133 (79%), mentre que 36 funcions es van suspendre (21%)
  • El Gran Teatre del Liceu ja escalfa motors per a la temporada 22/23, que es presentarà aquest abril. Una gran programació artística que abraçarà la segona temporada del 175è aniversari amb moments únics per celebrar l’efemèride

Barcelona, 27 de gener de 2022. El Patronat de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, presidit per Salvador Alemany, s’ha reunit avui dia 27 de gener per aprovar els comptes anuals de la temporada 2020/21. Els resultats d’aquesta temporada marcada per la crisi sanitària, que han estat aprovats per unanimitat, mantenen l’equilibri econòmic en l’exercici de la temporada amb uns ingressos ordinaris de 38,4Mn€ davant unes despeses de 38,3Mn€, el que origina un resultat positiu de 33.639€.

Els ingressos ordinaris se situen en 5,5Mn€ per sota de la previsió, ja que el pressupost inicial estimava un aforament del 50% fins el novembre 2020, i després progressivament un increment de l’aforament fins arribar al juny del 2021 amb un 100% d’ocupació de la Sala. La realitat va ser que del conjunt de funcions d’òpera, dansa o concerts-recitals de la temporada, el 55% del total vam mantenir un aforament limitat a un màxim de 1000 persones, un 20% es van poder representar amb un aforament ampliat al 70%, un 9% es van fer amb un aforament del 50% a l’inici de la temporada i un 5% amb només 500 butaques a la venda. Per pal·liar aquesta baixada d’ingressos en l’activitat i equilibrar el pressupost, la direcció del Teatre va haver de dissenyar i executar un pla de mesures d’estalvi que afectava a totes les partides del pressupost general i que s’ha assolit gràcies al compromís dels espectadors, abonats, mecenes, proveïdors, artistes i del personal del teatre, que ha estat al capdavant gestionant aquesta situació.

El suport de les administracions públiques ha estat un eix fonamental en aquesta temporada marcada per la pandèmia mundial, amb unes aportacions ordinàries de 22,6Mn€ i unes extraordinàries de 2,2Mn€ (sumant les aportacions de capitalitat).

El tancament d’aquesta temporada excepcional posa de relleu la bona gestió del Teatre en un context marcat per la crisi sanitària. Tot i aquestes circumstàncies adverses, el Liceu ha continuat alçant la veu per generar una cultura segura amb una programació artística excel·lent. La temporada 20/21 tanca amb prop de 123.500 espectadors, i amb una ocupació del 91% de totes les entrades posades a la venda. 

El suport de les empreses, els benefactors i els abonats també ha estat clau per tancar aquesta complexa temporada amb equilibri. Malgrat la crisi econòmica generada per la pandèmia, les empreses i benefactors han demostrat de nou el seu suport a la cultura i al projecte artístic del Liceu mantenint les seves aportacions a 6,3Mn€, xifres que demostren, un cop més, la confiança i el suport que any rere any aquests agents dipositen en la cultura i en el projecte artístic del Liceu. A partir del desembre 2020 es va iniciar el caràcter fiscal de la celebració del 175è aniversari i s’espera que tot i la situació actual d'incertesa, els ingressos per mecenatge es mantinguin i incrementin. En aquest punt, s'estan treballant fórmules d’acord amb el nou projecte artístic i de Teatre que augmentin el compromís i participació de la societat.

El projecte artístic s’adapta a la crisi sanitària

El Gran Teatre del Liceu ha vetllat des de l’inici de la pandèmia per una cultura segura a dalt i a baix de l’escenari, articulant mesures per a públic i artistes que garanteixin la correcte execució de les restriccions decretades per les autoritats, així com el protocol desenvolupat pel propi Teatre validat pel Procicat. És per aquest motiu, que el Liceu es va veure obligat a cancel·lar o modificar alguns dels seus espectacles. En aquest sentit, de les 169 funcions programades la temporada 20/21 se’n van mantenir 133 (79%), mentre que 36 funcions es van suspendre (21%).

Malgrat la pandèmia, el Liceu va continuar sent el temple de les grans veus i directors internacionals com ara Sondra Radvanovsky, Piotr Beczała, Anna Netrebko, Gustavo Dudamel, Lisette Oropesa, Pretty Yende, Ermonela Jaho, Katie Mitchell, Nadine Sierra, Javier Camarena, entre d’altres.

També cal destacar la magnífica acceptació per part del públic de l’òpera contemporània Lessons in Love and Violence dirigida pel mestre Pons i amb direcció d’escena de Katie Mitchell, que va suposar l’estrena a Espanya de l’obra. El final de temporada també va estar marcada pel debut de la barcelonina Serena Sáenz al Liceu amb l’obra Lucia di Lammermoor, que va ser molt aclamat pel públic i la crítica.

L’esperit de resiliència i l’esforç col·lectiu del Liceu i del seu entorn per seguir endavant amb la temporada artística va rebre el suport de diferents personalitats i institucions. A nivell comunicatiu, el Teatre va transcendir per la seva programació de qualitat i per l’excepcionalitat de continuar generant cultura en aquest període, en un moment on la majoria de Teatres a Europa i al món estaven tancats. Molts països europeus es van interessar pels protocols de seguretat del Liceu, així com per les accions puntuals per reivindicar la cultura segura com ara el concert de Francesco Tristano interpretant Vexations de Satie durant una nit sencera. D’altra banda,  el fet que Otello fos dirigit per Gustavo Dudamel va captar l’atenció dels països on el mestre hi té una presència destacada com ara els Estats Units (Los Angeles Times i The New York Times van cobrir l’estrena), essent ell director de LA Phil, o França, doncs és el nou director musical de l’Opéra de Paris.

175 anys d’història

El desembre del 2020 es va iniciar el període d’excepció fiscal pels 175 anys de la fundació del Teatre, una celebració cabdal pel Liceu que abraça de la temporada 21/22 a la 22/23, sent el seu moment crucial el 4 d’abril de 2022, 175 anys justos després de la seva primera inauguració. El Teatre, des del setembre de 2019 va començar un nou projecte artístic on el Liceu es repensa per, tenint l’òpera com a subjecte principal, aspirar a esdevenir un centre de les arts i la reflexió.

Una autèntica comunió de les arts i un esperit que ja s’ha viscut en les darreres temporades artístiques i que tindrà continuïtat en el futur. A l’abril, es presentarà la temporada 22/23, que consolida el projecte engrescador i il·lusionant que es va encetar amb l’entrada de Víctor Garcia de Gomar.

En el marc del 175è aniversari, durant aquesta temporada 21/22 el Liceu ha posat en marxa Liceu+, la nova plataforma audiovisual del Gran Teatre del Liceu, un nou i ambiciós projecte  que ha iniciat recentment una primera fase que visibilitza els continguts audiovisuals de la casa de manera ordenada, funcional i atractiva. L’objectiu principal és proporcionar contingut obert a tothom que contribueixi a fer més accessible l’òpera i complementi  l'experiència de l'òpera en viu a través de continguts específics sobre espectacles de la temporada artística, entrevistes en profunditat, podcasts, projectes socials i educatius, entre d’altres. La plataforma també oferirà totes les retransmissions en streaming que es realitzin al Teatre, des de conferències, sessions formatives, rodes de premsa i fins a concerts i recitals. Liceu+ és un projecte viu i dinàmic que anirà creixent en línia a la temporada artística i s’anirà desenvolupant en consonància amb la programació del Teatre. Les següents fases de la plataforma es presentaran al llarg d’aquesta temporada.