Totes les noticies

Estrena mundial de la nova producció de 'Lohengrin'

  • La directora del Festival de Bayreuth i besnéta de Richard Wagner debuta al Liceu amb aquest muntatge que “fuig del conte de fades” i deslliura Lohengrin del component “sobrenatural”.
  • Serà una de les poques vegades que es podrà gaudir d’una producció de Katharina Wagner fora de l’escenari de Bayreuth.
  • Una espectacular escenografia boscosa amb un estany ens trasllada a l’ambient fred i hivernal del ducat de Brabant.
  • Després dels èxits de ‘Der Ring des Nibelungen’ i ‘Tristan und Isolde’, Josep Pons torna a dirigir una òpera de Wagner al capdavant de l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu i d’un insuperable elenc de veus wagnerianes.
  • El tenor Klaus Florian Vogt com a Lohengrin i la soprano Evelyn Herlitzius com a Ortrud retornen al Liceu després de delectar el público amb els seus anteriors rols wagnerians.
  • Les sopranos Emily Magee i Simone Schneider s’alternen com a Elsa de Brabant mentre que el baix Günther Groissböck encarna Heinrich der Vogler.
  • El baríton Olafur Sigurdarson interpretarà Telramund en substitució de Carsten Wittmoser, que ha hagut de deixar la producció per problemes de salut.

Víctor Garcia de Gomar, Josep Pons, Katharina Wagner,  Evelyn Herlitzius i Klaus Florian Vogt.

Barcelona, 11 de març de 2020. El Gran Teatre del Liceu presenta del 19 de març al 5 d’abril l’estrena mundial de la nova producció de Lohengrin de Richard Wagner dirigida per la directora del Festival de Bayreuth i la seva besnéta, Katharina Wagner. Un esdeveniment de gran transcendència tenint en compte que no són molts els muntatges dirigits per ella que han saltat les fronteres de Bayreuth. El director musical Josep Pons es posarà al capdavant de l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu, així com d’un elenc amb  algunes de les millors veus wagnerianes del moment, encapçalades pel tenor alemany Klaus Florian Vogt com a Lohengrin i la soprano alemanya Evelyn Herlitzius com a Ortrud, molt aclamada pel públic del Liceu després de la seva brillant interpretació d’Elektra a la temporada 2016/17. Les sopranos Emily Magee i Simone Schneider s’alternaran com a Elsa de Brabant, mentre que el baix Günther Groissbock encarnarà Heinrich der Vogler, i els barítons Olafur Sigurdarson i Roman Trekel seran Friedrich de Telramund i l’herald del Rei respectivament.

Una espectacular escenografia boscosa amb un estany que ens trasllada a l’ambient fred i hivernal del ducat de Brabant, lloc on transcorre l’acció d’aquesta òpera romàntica. Katharina Wagner ha volgut situar aquest Lohengrin en un entorn natural i públic, “fora d’una societat civilitzada i ordenada” i ha volgut deslliurar-lo de tot component sobrenatural, fugint del “conte de fades”. Aquest entorn natural es complementa amb els tres grans cubs suspesos que apareixen al tercer acte i que simbolitzen els tres mons de Lohengrin, Elsa i Ortrud, condemnats a no entendre’s. Després de l’estrena del Liceu, el muntatge viatjarà a l’Òpera de Leipzig, teatre amb qui el Liceu ha coproduït l’òpera.

Josep Pons, l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu s’enfronten a la considerada com l’òpera més italiana de Wagner, amb un inici instrumental corprenedor i amb moments musicals brillants com el d’Elsa del primer acte amb “Einsam in trüben Tagen”, o l’ària d’Ortud del segon acte, “Züruck, Elsa! Nicht länger will ichdulden”, i finalment el moment vocal més bell i exigent de l’obra, el comiat de Lohengrin amb “In fernem Land, unnahbar euren Scritten”.   

Lohengrin és una òpera romàntica amb música i llibret de Richard Wagner. L’estrena absoluta va ser el 28 d’agost de 1850 al Großherzogliches Hoftheater de Weimar. L’òpera de Wagner va pujar a l’escenari del Gran Teatre del Liceu el 6 de març de 1883, gairebé un any després de les primeres funcions a Barcelona al Teatre Principal. I exactament 21 dies més tard de la mort de Wagner, ocorreguda a Venècia. La darrera vegada que es va representar al Liceu va ser en versió concert el 5 de setembre de 2012. Des de la seva estrena el 1883 s’ha representat 242 vegades.

Lohengrin
Del 19 de març al 5 d'abril
Compra