“L’art és etern, la crisi és temporal.” – Jaume Plensa 

Artista plàstic, escultor i gravador, Jaume Plensa ha experimentat amb el dibuix, els escenaris d’òpera al costat de La Fura dels Baus, les videoprojeccions i les instal·lacions acústiques, entre d’altres. El material amb què treballa són les idees, i les seves referències són els poetes Canetti, Dante, Shakespeare, Blake, Estellés o Valente. 

El Liceu convida aquest artista català universal a ocupar el Macbeth de Verdi, una original cerimònia estètica on posarà en moviment la seva creació escultòrica i plàstica. En paral·lel, haurà conquerit el llibre de temporada que teniu a les mans i tindrà el projecte de la porta principal del Teatre. 

Plensa i el seu univers residiran al Liceu per meravellar el públic. La seva obra dialoga amb la tradició i les referències clàssiques, tot experimentant amb intuïcions per fer una aportació poètica i espiritual. 

Una creació on s’expressen els grans temes de reflexió de l’artista des de les expectatives truncades de la modernitat, un art entès com un espai per fer-se preguntes i posar en dubte les coses establertes. L’art com a mitjà en el combat diari per millorar la societat assumint riscos. 

El somni, com l’art, ens acosta la resposta a una pregunta que no s’ha formulat mai expressament. No hi ha somni sense desig, però sense somni només hi ha signes d’interrogació que es drecen en el buit. Ens trobem, de nou, davant de la pregunta. Les obres de Jaume Plensa parlen al món; unes imatges que somien en un món nou. 

De què s’està fugint? 
No m’agrada la paraula fugir perquè indica “direcció”. Crec que la nostra vida és un recorregut orgànic d’expansió i contracció permanents. 

 Podries citar un exemple del salt al buit que la societat ha de donar en els pròxims anys? 
La societat hauria de tenir el coratge d’erradicar definitivament la mentida. 

 Quina obra d’art de la història representa millor el salt al buit? 
Hi ha dues obres que, des de sempre, m’han semblat la millor imatge del “salt al buit”: el Moisès de Miquel Àngel i el Balzac de Rodin. 

ÒPERA 
Del 16 de febrer al 3 de març de 2023 
Gran Teatre del Liceu 
Verdi: Macbeth (nova producció) – creació de Jaume Plensa 

EXPOSICIÓ 
Del 16 de febrer a l’11 de març de 2023 
Saló dels Miralls 

CONVERSA 
Dilluns 20 de febrer de 2023, 17 h 
FOYER DEL GRAN TEATRE DEL LICEU 
Conversa entre Jaume Plensa i Víctor Garcia de Gomar