• La mezzosoprano francesa Eugénie Joneau ha aconseguit el Segon Premi, mentre que el tenor de Corea del Sud SeokJong Baek s’ha fet amb el Tercer Premi
  • Els guardons oficials, que s’han donat a conèixer aquest divendres després de la prova final al Gran Teatre del Liceu, els han completat el baix rus Aleksei Kulagin (Quart Premi), el baríton dels EUA Blake Denson (Cinquè Premi) i el tenor italià Paride Cataldo
  • Els principals premiats seran de nou al mateix escenari aquest diumenge en el Concert Final acompanyats de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu
Gemma Summerfield (© A. Bofill)
Gemma Summerfield (© A. Bofill)

Barcelona, 28 de gener 2022. La soprano britànica Gemma Summerfield, de 31  anys, ha guanyat el Primer Premi de la 59ena edició del Concurs Internacional de Cant Tenor ViñasSummerfield es va graduar al Royal College of Music International Opera Studio el 2016 i ha continuat treballant en estreta col·laboració amb la cantant britànica Rosa Mannion. Entre els papers destacats que ha interpretat es troben Mimì (La bohème, Northern Ireland Opera), Nanetta (Falstaff, Scottish Opera), Pamina (The Magic Flute, Glyndebourne & Scottish Opera), Paula Jordan (Dinner at Eight, Wexford Festival Opera), Gretel (Hänsel und Gretel), entre d’altres. Fa tres anys, la soprano britànica va rebre el Primer Premi del Concorso Lirico Internazionale de Portofino.

Eugénie Joneau (© A. Bofill)
Eugénie Joneau (© A. Bofill)

El Segon Premi ha estat per la mezzosoprano francesa Eugénie Joneau, de 26 anys. EI tenor de Corea del Sud SeokJong Baek, de 35 anys, s’ha emportat el Tercer Premi. Els guardons oficials els han completat el baix rus Aleksei Kulagin (Quart Premi), el baríton dels EUA Blake Denson (Cinquè Premi) i el tenor italià Paride Cataldo.

SeokJong Baek (© A. Bofill)
SeokJong Baek (© A. Bofill)

Tots ells estaven entre els 16 intèrprets de 8 països que han actuat aquest divendres a la prova final del certamen, que ha tingut lloc al Gran Teatre del Liceu. Un cop finalitzades les actuacions, el jurat ha fet la deliberació i ha anunciat els guanyadors en un veredicte que ha estat retransmès en streaming. Per completar la vetllada, la vencedora de l’edició passada, la mezzosoprano espanyola Carmen Artaza, ha ofert un recital al mateix escenari.

Aleksei Kulagin (© A. Bofill)
Aleksei Kulagin (© A. Bofill)

El jurat internacional d’aquesta 59ena edició ha estat presidit pel Director Artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, i integrat també per: Julien Benhamou, consultor artístic i Director de Càsting del Festival d’Aix-en-Provence; Alessandro Galoppini, Director de Càsting del Teatro alla Scala de Milà; Tobias Hasan, Director de la Staarsoper Unter der Linden de Berlín; Paul Hopper, assistent de l’Administrador Artístic del Metropolitan Opera House de Nova York; Peter Mario Katona, Director de Càsting de la Royal Opera House Covent Garden de Londres; Simon Lepper, pianista; Joan Matabosch, Director Artístic del Teatro Real de Madrid; Nelly Miricioiu, soprano (que va guanyar el Concurs l'any 1975); Christian Schirm, Director Artístic de l’Académie de l’Opéra de París; Ludmila Talikova, Directora de la Companyia d’Òpera del Teatre Bolshoi de Rússia de Moscou; Leticia Martín, Directora de producció i adjunta a la direcció artística del Gran Teatre del Liceu.

Blake Denson (© A. Bofill)
Blake Denson (© A. Bofill)

Concert Final el diumenge 30 

Els principals guardonats tornaran a trepitjar l’escenari del Gran Teatre del Liceu aquest diumenge 30 a les 18h. En el Concert Final i acompanyats per l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, els guardonats interpretaran davant del públic diverses peces del repertori que han interpretat durant tot el Concurs.

Aquest concert, com la prova final, serà obert al públic, però també es podrà seguir via streaming a través de la web liceuplus.com

Paride Cataldo (© A. Bofill)
Paride Cataldo (© A. Bofill)

Rècord de participació 

Fins a 600 cantants de 61 països han participat a la 59 edició del Concurs Tenor Viñas, una xifra que només es va superar lleugerament l'any 2015 i que posa de manifest que el certamen s'ha convertit en un referent a nivell internacional i és vist pels joves intèrprets lírics de tot el món com una gran oportunitat per llançar la seva carrera artística. El 93% inscrits han estat estrangers i en destaquen països com ara Corea del Sud, amb 187 participants; EUA, amb 48, Rússia, amb 45; Itàlia, amb 27; i Regne Unit, amb 21. El número d’intèrprets espanyols participants en aquesta edició ha estat de 39, 11 d’ells catalans, una de les xifres més altes dels darrers anys. Del total de participants, 332 són dones (254 sopranos, 74 mezzosopranos i 4 contralts) i 268 homes (14 contratenors, 110 tenors,  93 barítons, 23 baix-barítons, i 28 baixos).

Entre tots aquests intèrprets, 103 van ser seleccionats per participar en la segona fase al Conservatori Superior del Liceu els dies 23 i 24 de gener. A la semifinal, també celebrada al Conservatori, hi van participar 35 cantants, dels quals 17 han arribat fins a la final d’aquest divendres.

El Concurs ha estrenat en aquesta edició una nova categoria, la d’Òpera-Oratori Lied. Amb aquesta nova categoria, que se suma a les dues ja existents (Òpera i Oratori-Lied) es pretén trobar els cantants més complets, capaços d’interpretar un repertori més ampli, un dels objectius que ha perseguit el certamen des dels seus inicis, seguint l'exemple de la soprano Victoria de los Ángeles, que va guanyar el Concurs de Ginebra l'any 1947 en aquestes especialitats. (potser traslladar més amunt si la que ha passat en aquesta categoria guanya algun premi).

La 59a edició del Concurs Tenor Viñas ha repartit en total 110.000 euros en premis: 72.000 euros repartits en sis premis oficials; 13.000 euros repartits en quatre premis especials més dos a manera de contracte; i 25.000 euros repartits en 4 premis extraordinaris més 12 a manera de contracte i 16 borses d’estudis. Precisament aquest any s’ha estrenat un nou premi extraordinari, “Debut a l’Òpera d’Astana”, consistent en un contracte dins la temporada 2022/2023 d’acord amb el repertori del teatre.

Caixa de ressonància del jove talent líric 

El Concurs Internacional de Cant Tenor Viñas va ser fundat l’any 1963 per Jacint Vilardell en memòria del cèlebre tenor català Francesc Viñas. L’objectiu no era altre que ser l’aparador que els joves cantants lírics necessiten als inicis de la seva carrera. I, en aquests gairebé 60 anys, el certamen ha aconseguit precisament convertir-se en una font d’inspiració per a aquests joves intèrprets. Durant aquestes sis dècades, els més de 13.000 cantants que s’han inscrit al Concurs han pogut viure una experiència vital única. Participar-hi representa molt més que la possibilitat d’emportar-se un premi en metàl·lic i reconeixement professional; significa donar-se a conèixer i posar-se dota el radar de professionals que poden canviar la vida de qualsevol intèrpret.

El Concurs Tenor Viñas és una caixa de ressonància del talent de milers de cantants joves. Seleccionar els millors participants ha permès, durant dècades, que públic d’arreu del món gaudeixi de les increïbles veus sorgides del certamen, que ha donat a conèixer intèrprets com ara Vicente Sardinero, Elena Obraztsova, Helga Müller-Molinari, Alicia Nafé, Dalmau González, Natalia Troitskaya, Enedina Lloris, Sumi Jo, Aquiles Machado, Lado Ataneli, Antonio Gandía, Kurt Rydl, Olga Borodina, Violeta Urmana, Giuseppe Filianoti, Russell Thomas, Tamara Wilson, Olga Kulchynska i Javier Camarena, entre moltes d’altres.