Totes les noticies

'La vídua alegre' torna al Liceu dirigida pel mestre Josep Pons

Barcelona, 25 de juliol de 2017. Una de les operetes més representades arreu del món torna al Gran Teatre del Liceu 37 anys després de la seva última funció. La vídua alegre de Franz Lehár es representarà amb una àmplia selecció de peces en versió concert el proper dijous 27 de juliol sota la batuta del mestre Josep Pons i les veus de la soprano alemanya Angela Denoke com a Hanna Glawari, el baríton danès Bo Skovhus com a Comte Danilo, la soprano espanyola Vanessa Goikoetxea i el tenor nord-americàBen Bliss, guanyador del Concurs Tenor Viñas 2015.

Josep Pons (© A. Bofill)Basada en la comèdia L’attaché d’ambassade (1861) d’Henri Meilhac, La vídua alegre és probablement el títol més rellevant del compositor hongarès Franz Lehár, figura cabdal del gènere de l’opereta. El Gran Teatre del Liceu presenta una selecció de peces de la seva obra original entre les quals destaquen moments musicals àlgids com la “cançó de Vilia” (“Da geh’ ich zu Maxim”) o l’emblemàtic “Vals de la vídua alegre” (“Lippen schweigen,’s flüstern Geigen”). Una òpera en versió concert en la qual també destaca la participació de l’Orquestra i el Cor del Gran Teatre del Liceu, alguns membres del qual brillen també en papers solistes.

La cèlebre opereta de Lehár ens trasllada a París, on Hanna, una vídua rica assetjada pel baró Zeta, és pressionada per casar-se amb el comte Danilo per raons polítiques. Aquest i Hanna ja havien tingut una aventura amorosa en el passat, però ara ell la rebutja perquè no pensi que només la vol pels seus diners. En canvi, ella no s’hi vol casar si ell no li diu que l’estima. Després de diversos embolics, Hanna confessa que perdria la seva fortuna si es tornés a casar, i aleshores ell li declara el seu amor, i tot conclou amb final feliç̧.

Orquestra del Gran Teatre del Liceu (© A. Bofill)

Aquesta opereta en tres actes i llibret de Victor Léon i Leo Stein es va estrenar al Theater an der Wien el 30 de desembre de 1905 protagonitzada pels cèlebres cantants Louis Treuman i Mizzi Günther. Tot i no rebre un èxit immediat, La vídua alegre va esdevenir amb el temps una de les obres més importants del gènere, produint-se diverses versions cinematogràfiques i inclús un musical a Broadway amb coreografia de George Balanchine. Al Liceu va arribar per primer cop el 25 de febrer de 1913 i es va veure per darrera vegada el 24 de febrer de 1980. En total, al Gran Teatre s’ha pogut veure en 20 ocasions.