(© Flávia Junqueira)

  • Artista convidada de la temporada del Gran Teatre del Liceu, la creadora Flávia Junqueira desenvolupa avui dia 11 d’octubre una instal·lació onírica i poètica a la Sala Gran del Gran Teatre del Liceu on els protagonistes són els globus. Una oportunitat única per veure aquesta obra que canvia el paisatge de la Sala per convertir-la en una autèntica escenografia transitòria
  • Junqueira ens introdueix en escenes il·lusòries i imaginaries que transporten a la infància, tot combinant realitat i fantasia, allò físic i allò al·legòric i el present i el passat. 
  • La narrativa visual de Junqueira investiga sobre aspectes vinculats a la representació i els seus vincles amb la història. Tot i que són extremadament pictòriques, les seves fotografies tenen un interès molt més escultòric. En ocupar llocs històrics amb globus, es creen delicades celebracions de la impermanència
  • Encara que l’escenografia tingui una aparença lúdica i de festivitat, l’artista construeix una crítica a la disfuncionalitat dels sistemes artístics, arquitectònics i polítics a través de la seva delicada metàfora. Un paisatge transitori que representa un salt al buit, una reflexió sobre la superficialitat/fragilitat dels temps actuals i un estímul que tot passa
  • La instal·lació de l'artista, en primícia en un teatre europeu, és el perfecte vehicle per obrir el debat sobre les diferents aproximacions del que és la cultura: reflexió o entreteniment. Flávia, il·lumina aquest debat amb l'estètica de la seva obra que convida a fer una regressió a la infància
  • El Teatre també dona la possibilitat de visitar la instal·lació al públic. S’ha realitzat un sorteig per tal que 70 persones puguin visitar l’obra de l’artista 
  • Aquesta és una de les propostes destacades del projecte artístic de Víctor Garcia de Gomar, que aposta per fer del Liceu un centre de les arts on el subjecte principal sigui l’òpera però en el qual també conflueixin altres disciplines

Barcelona, 11 d'octubre de 2022. Flávia Junqueira (São Paulo, 1985), una de les artistes brasileres més notables de l'escena artística llatinoamericana, exposa per primera vegada a un teatre europeu una de les seves creacions efímeres. L’artista ha utilitzat aproximadament 1500 globus d’aire per omplir la Sala Gran del Liceu i crear una sensació de contrast entre la permanència de l’espai i la fragilitat i volatilitat del globus flotants. També desplega una divergència estètica entre els globus, que són elements propis símbol pop, i l’espai neobarroc de la sala. Aquesta acció artística, que ha reproduït en diferents equipaments culturals del món, va néixer fa tres anys, quan Junqueira va iniciar una investigació artística per catalogar a través de la seva mirada singular els principals teatres del seu país, on introdueix elements disruptius i anacrònics —com globus, confeti o bombolles de sabó— per crear altres realitats. Són molt famoses les seves peces en espais de la Belle Epoque Tropical, desenvolupada a Brasil entre els segles XIX i XX; en concret del Teatre Amazones, el Palau dos Cedros i el Parc Lage.

Junqueira elabora en escenes on es combinen allò real i allò fictici, allò físic i allò al·legòric, el present i el passat, l’adult i el nen; on la història es converteix en memòria. És creadora de paisatges imaginaris capritxosos i festius, en els quals l’espectador se submergeix en l’escenari llunyà de la cultura pròpia, sentint el pes de la història, escoltant el silenci del passat.

Flávia Junqueira construeix, doncs, un treball que investiga sobre aspectes vinculats a la representació i els seus vincles amb la història. Tot i que són extremadament pictòriques, les seves fotografies tenen un interès molt més escultòric. En ocupar llocs històrics amb globus, es creen delicades celebracions de la impermanència. Junqueira dona vida a aquests llocs buscant una escenografia espacial, encara que aparentment lúdica; l’artista construeix una crítica a la disfuncionalitat dels sistemes artístics, arquitectònics i polítics a través de la seva delicada metàfora. Un paisatge transitori que representa un salt al buit, una reflexió sobre la superficialitat dels temps actuals i un estímul que tot passa.

Les escenografies de Junqueira es caracteritzen per la seva precisió a l'hora d'introduir els diferents elements com ara els globus o cavallets de carrusel. Ella i el seu equip treballen durant hores perquè l'espai adopti una forma perfecta i que més tard serà capturat per una fotografia. No hi ha cap detall deixat a l'atzar. Igual que hi ha un minuciós treball de recerca previ sobre la història de l'espai que acull la subtil metàfora amagada a cadascuna de les peces.

Aquesta investigació s'amplia el 2022 a Europa, gràcies al suport del seu galerista Flor Reiners.

Flávia Junqueira al Gran Teatre del Liceu de Barcelona

L'artista visita per primera vegada Barcelona, ​​convidada pel Liceu, per fer una de les seves instal·lacions. És la primera que realitza en un teatre europeu i passarà a formar part del seu extens catàleg de treballs produïts a teatres.

Els globus són els protagonistes d'aquest nou espai que submergeix el visitant en una atmosfera imaginària, alhora que pot sentir el pes de la història i escoltar el silenci del passat. Junqueira transporta els visitants a la seva infància en tot el seu absurd i en tot el seu esplendor. La instal·lació forma part de la proposta artística del Teatre, emmarcada sota el concepte de “salt al buit”. De fet, l’obra artística de Flávia es regeix pel principi d’acció i filosofia vitalista i té la voluntat de superar la tradició més reaccionària: “Escapo d’una forma de vida melancòlica i ansiosa, que va ser engendrada per la concepció moderna del temps lineal i evolutiu. Crec que aquest ideal de progrés ens allunya de l’aquí i l’ara de l’existència, condició per a una vida alegre i lúdica” explica a propòsit de les seves instal·lacions efímeres. En les seves obres, els globus són els intèrprets que pugen a l’escenari, sigui com sigui el teatre, ja sigui el carrer o el cel.

Del 26 d'octubre al 13 de novembre el Gran Teatre del Liceu hi dedicarà una exposició al Saló dels Miralls.

(© Flávia Junqueira)

Liceu de les Arts

El projecte artístic de Víctor Garcia de Gomar, iniciat amb la seva arribada al Teatre el 2019, aposta per fer del Liceu un Centre de les Arts on el subjecte principal sigui l’òpera, però en el qual també conflueixin altres disciplines com les arts visuals, l’antropologia, la filosofia, la poesia, la ciència, la tecnologia, entre d’altres. En una societat líquida i plena de factors canviants, el Teatre vol ser una fàbrica de preguntes on l’interrogant sigui el símbol permanent. L’òpera vista com un manual per a la vida, i el Liceu, una acadèmia d'emocions i passions humanes.

Flávia Junqueira (Sao Paulo, 1985)

Doctora per l'Institut d'Arts de la Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP), amb un Màster en Poesia Visual per la Universidade de Són Paulo (USP) i una llicenciatura en arts plàstiques per la Fundação Armant Álvares Penteado.

La narrativa visual de Junqueira maneja les claus de l'il·lusori i l'efectista des d'una perspectiva neobarroca i lúdica. Les seves imatges tenen un caràcter fundacional en la mesura que utilitza els espais existents fent-los figurar com a inèdits per mitjà d'una estratègia esteticista i clarament simbòlica. Tensa, així, una relació molt suggestiva entre passat i present, realitat i il·lusió, imatge i relat.

Les seves obres han estat exposades a diferents museus i institucions de tot el món, entre els quals destaquen: Palais de Tokyo (París), Instituto Thomie Othake (São Paulo), Museu de Arte Moderna do Rio de Janeiro, Museu de Arte de Brasília - MAB, i el CAC Màlaga.