• 'Lessons in Love and Violence', l'òpera de George Benjamin i Martin Crimp estrenada al Liceu, guanya el guardó a Millor Nova Producció de la temporada 2020/21
  • El baríton Ludovic Tézier s'endú el guardó a Millor Cantant Masculí  per la seva participació a 'Il trovatore', de Verdi, al Liceu a l'octubre de 2020
  • Asmik Grigorian, Marina Monzó, Ivor Bolton i Laurent Pelly, encapçalen el palmarés de la 4a edició dels Premis Ópera XXI.
  • La gala d'entrega dels galardons tindrà lloc el 30 d'abril al Teatro Cervantes de Málaga, amb direcció de Joan Anton Rechi.
  • Durant la cerimònia, es farà un reconeixement al director d'escena Lluís Pasqual a tota la seva trajectòria artística.
  • Els guardons Ópera XXI inclouen també presència d'Amèrica Llatina i s'enduen reconeixement el Teatro Colón de Buenos Aires, el Teatro Mayor Julio Mario Santo Domingo de Bogotá i l'Ópera de Colombia

Lessons in Love and Violence, l'òpera de George Benjamin amb llibret de Martin Crimp, ha estat reconeguda com la Millor Nova Producció de la temporada 2020/21 en la quarta edició dels Premis Ópera XXI. L'estrena d'aquesta innovadora proposta al Gran Teatre del Liceu el passat mes de febrer va suposar també l'estrena a Espanya d'aquest títol, en coproducció amb el Teatro Real de Madrid i cinc teatres internacionals més, la Royal Opera House de Londres, la Dutch National Opera d'Amsterdam, la Staatsoper d'Hamburg, l'Òpera de Lió i la Lyric Òpera de Chicago, amb direcció d'escena de Katie Mitchell.

L'obra, inspirada en un episodi històric de l'Anglaterra del segle XIV amb la figura d'Eduard II com a eix de tota la trama, posava el focus en la psicologia més profunda dels personatges. La posada en escena de Katie Mitchell subratlla el revers fosc de l'ambició de poder i com aquesta obsessió porta els homes a la bogeria, a la deslleialtat ia la solitud.

Per la seva banda el baríton Ludovic Tézier també ha estat reconegut com a Millor Cantant Masculí per la seva interpretació del paper del Conde de Luna Il trovatore que es va poder veure en versió concert al Gran Teatre del Liceu a l'octubre de 2020, en el que va suposar la primera vegada que el director musical Gustavo Dudamel dirigia aquesta òpera de Verdi i el seu debut amb l’Orquestra Simfònica del Liceu

El jurat dels premis Ópera XXI, format per experts, periodistes i crítics nacionals i internacionals de reconegut prestigi, ha fallat aquest matí, en una reunió mantinguda al Teatro Real de Madrid, l'activitat lírica nacional durant la temporada 2020/2021, cicle que es va desenvolupar en un període de gran incertesa a causa de la situació sanitària mundial i que va exigir per a tots els teatres i artistes un esforç suplementari en la presentació i manteniment de la programació de les seves temporades, dins de la normativa de seguretat i amb completes garanties per a el públic assistent.

“Les temporades que representen aquests premis posen de manifest la capacitat de reacció i adaptació dels teatres espanyols davant de les situacions més difícils i inesperades. Espanya va ser durant aquest cicle un far cultural encès, l'únic, on tothom es va mirar. Va demostrar tot el potencial de la nostra indústria cultural i dels professionals de la lírica espanyola”, ha manifestat el president d'Ópera XXI, Oriol Aguilà al final de les deliberacions.

Després de la temporada de l'aturada escènica amb la irrupció de la Covid al món, la 2020/2021 (el cicle que es premia en aquesta edició dels Ópera XXI) va demostrar que la cultura és necessària, valenta i una gran indústria, capaç d'adaptar-se a les situacions més complexes i continuar complint la vocació de servei públic. “No renunciarem mai a la nostra feina d'activitat essencial i de servei a la societat. Aquests premis en són una prova i tots els premis un exemple i una mostra de tot el talent i la força dels nostres escenaris, que després de l'aturada de la pandèmia es van adaptar al més difícil encara”, ressenya el president d'Òpera XXI, i va afegir: "Els guardons són la nostra expressió de compartir i generar comunitat de l´òpera a Espanya".

La cerimònia d'aquests quarts Premis Òpera XXI es durà a terme el proper 30 d'abril del 2022 al Teatre Cervantes de Màlaga, en una gala comandada pel director d'escena Joan Anton Rechi.

Jurado de los IV Premios Ópera XXI (© Javier del Real)

El jurat d'aquesta edició està integrat per crítics i periodistes especialitzats, representants dels principals mitjans nacionals i internacionals: Gonzalo Alonso, Maricel Chavarría, César Coca, Alejandro Martínez, Richard Martet, Pablo Meléndez-Haddad, Mariela Rubio, Fernando Sans Rivière, Eva Sandoval, Victoria Stapells, Javier Pérez Senz, Ana Vega Toscano i el gestor Andrés Rodríguez, en representació i vicepresident de l´Ópera Latinoamérica (OLA). També van estar presents en les deliberacions el president de Ópera XXI i director del Festival de Peralada, Oriol Aguilà; la coordinadora dels guardons Nieves Pascual, i el secretari de l'associació i director general del Palau de les Arts de València, Jorge Culla.

Palmarès de la IV edició dels Premis Ópera XXI

ASMIK GRIGORIAN
Premi a la Millor Cantant Femenina per la seva interpretació de paper protagonista a l'òpera Rusalka (Dvořak), programada pel Teatro Real al novembre del 2020

LUDOVIC TÉZIER
Premi al Millor Cantant Masculí per al baríton Ludovic Tézier per la seva interpretació del paper del Conde de Luna a l'òpera Il trovatore, de Verdi, al Gran Teatre del Liceu a l'octubre de 2020, i per la seva interpretació del rol de Giorgio Germont a La traviata, Verdi, a la temporada lírica de Las Palmas de Gran Canaria (Amigos Canarios de la Ópera) a l'octubre del 2020.

MARINA MONZÓ
Premi Jove Cantant per a la soprano Marina Monzó per les seves excel·lents prestacions als títols Così fan tutte, Palau de les Arts de Valencia, setembre 2020, amb el rol de Despina; Don Giovanni, Teatro Real, desembre 2020/gener 2021, amb el rol de Zerlina, i Un ballo in maschera, Teatro de la Maestranza de Sevilla, febrer del 2021, interpretant el rol d'Oscar.

IVOR BOLTON
Premi a la Millor Direcció Musical per a Ivor Bolton per la seva tasca al capdavant de les funcions de Rusalka, de Dvořak al novembre de 2020 i de Peter Grimes, de Britten, a l'abril 2021, ambdues al Teatro Real de Madrid.

LAURENT PELLY
Premi a la Millor Direcció d'Escena per a la Laurent Pelly, per la seva proposta per a l'òpera La cenerentola, Rossini, al Palau de les Arts de Valencia al desembre de 2020 i per Viva la mamma!, de Donizetti, al Teatro Real, al juny de 2021.

'LESSONS IN LOVE AND VIOLENCE' (GEORGE BENJAMIN I MARTIN CRIMP), AL GRAN TEATRE DEL LICEU
Pemi a la Millor Nova Producció per a Lessons in Love and Violence, de George Benjamin i Martin Crimp, estrenada a Espanya al Gran Teatre del Liceu al febrer de 2021, en coproducció amb el Teatro Real i altres cinc teatres internacionals: la Royal Opera House de Londres, la Dutch National Opera de Ámsterdam, la Staatsoper de Hamburgo, la Ópera de Lyon i  la Lyric Ópera de Chicago, amb direcció d'escena de Katie Mitchell.

COLON FÁBRICA, TEATRO COLÓN DE BUENOS AIRES
Premi a la Millor Iniciativa de Foment i Difusió de la Lírica per a la iniciativa Colón Fábrica, del Teatro Colón de Buenos Aires, que ha creat una exhibició permanent d'escenografies històriques, vestuari i utilleria del coliseu, tot construït als tallers del propi teatre, en un espaci expositiu de 7.500 metres quadrats.

GIANNI SCHICCHI (PUCCINI), PRESENTADA PEL TEATRO MAYOR JULIO MARIO SANTO DOMINGO DE BOGOTÁ EN COPRODUCCIÓ AMB L'ÓPERA DE COLOMBIA.

LLUÍS PASQUAL
Premi Honorífic a la Trajectòria Artística per la seva prolífica carrera i incalculable contribució a les arts escèniques i en particular al món de la lírica.

FUNDACIÓN ÓPERA DE OVIEDO
Premi Honorífic a la Institució a la Fundación Ópera de Oviedo, camí de la celebració dels seus 75 anys de temporada ininterrompuda, efemèride que s'obrirà al setembre de 2022 amb l'estrena mundial de l'òpera La dama del alba, de Luis Vázquez del Fresno, basada en el text de Casona. 

FUNDACIÓN BBVA
Millor Iniciativa de Mecenage per a Fundación BBVA, present en l'actualitat als programes de patrocini de diversos teatres d'Espanya.