El Liceu s’uneix a ‘TRACTION’ per acostar l’òpera a persones en contextos vulnerables a través de la innovació tecnològica

El Gran Teatre del Liceu posa en marxa la línia de producció comunitària Opera Prima. En aquest context neix TRACTION, un projecte de Recerca i Innovació finançat per la Comissió Europea sota la convocatòria H2020 DT-Transformations-11-2019: Enfocaments col·laboratius del patrimoni cultural per a la cohesió social

TRACTION -Opera co-creation for a social transformation- és un  projecte que neix de l’entesa entre diferents socis europeus agrupats en un consorci amb la missió d’apropar, a través de la innovació tecnològica, l’òpera a persones que degut a un context vulnerable tenen minvades les possibilitats d’accedir-hi. Amb aquest objectiu comú i sota el lideratge de la fundació basca Centro de Tecnologías de Interacción Visual y Comunicaciones Vicomtech (VICOM), el Liceu i vuit socis de cinc països europeus s’han posat a treballar plegats per fer realitat aquesta premissa.

La diversitat de perfils en àrees com la recerca universitària, la innovació tecnològica o el compromís ètic, permeten que el binomi ÒPERA i COMUNITAT s’abordi des d’una mirada polièdrica, més enllà de la mirada purament artística. Es pretén doncs amb TRACTION que aquesta  manifestació d’herència cultural europea com és l’Òpera pugui ser gaudida i viscuda des de l’obertura de formats, de participants i creadors i d’experiències canviants i innovadores. 

Mentre duri el projecte TRACTION es buscarà, gràcies un cop més a la innovació tecnològica, el diàleg comunitari a partir d’activitats de fertilització que es creuaran entre els diferents països i que cercaran l’empoderament de les persones que re-escriuen el fet operístic. 

Iniciat al gener de 2020 TRACTION té una durada prevista de 36 mesos. 

Més informació
www.traction-project.eu

Opera Prima

El Liceu inicia una línia de producció comunitària amb l’objectiu de possibilitar, de desenvolupar i de sensibilitzar nous públics; i d’ampliar realitats; potenciar la diversificació; aportar credibilitat i reconeixement a la creació artística de caràcter comunitari.

El projecte està íntimament marcat per les persones i grups implicats, pel context socio-polític i educatiu, per les cultures que es troben en un espai comú, pel procés i per la creació artística. D’aquesta manera, l’òpera serà única i donarà veu als seus habitants, parlarà de les seves realitats, de la multiculturalitat i dels seus idiomes i sons.

Que el Gran Teatre del Liceu activi processos i produccions operístiques comunitàries a la seva programació, suposa un repte per la pròpia institució.

De manera àmplia es parteix d'un model de creació comunitària "realitzat per una comunitat", si bé en allò concret no es parteix d'un model preestablert sinó que preval que la institució construeixi en el temps el seu model propi amb el qual s'identifiqui perquè respongui als seus objectius i valors propis.