Totes les noticies

Patronat conjunt: Gran Teatre del Liceu i Teatro Real

  • S’han reunit els membres dels patronats d’ambdues institucions, encapçalats per Salvador Alemany, president del Gran Teatre del Liceu, i Gregorio Marañón, president del Teatro Real
  • Ha comptat també amb les intervencions de Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid; Ángel Garrido, conseller de Presidència de la Comunidad de Madrid;  Santi Vila, conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya; i Carlos López Blanco, director d’Asuntos Públicos de Telefónica i patró d’ambdues institucions
  • Els directors artístics, Christina Scheppelmann i Joan Matabosch, han destacat l’àmplia col·laboració entre ambdós teatres, on es representen actualment les coproduccions de les òperes Rigoletto i Rodelinda
  • Íñigo Méndez de Vigo, ministre d’Educación, Cultura y Deporte, ha clausurat la trobada destacant el bon moment que viu l’òpera a Espanya gràcies a l’activitat de les dues institucions

(© Javier del Real)

Madrid, 24 de març de 2017. Aquesta tarda s’ha celebrat al Teatro Real la reunió dels patronats del Gran Teatre del Liceu i el Teatro Real, precedint a l’estrena a Espanya de Rodelinda, de Händel, nova coproducció d’ambdós teatres.

Es tracta de la segona ocasió en la qual es reuneixen ambdós patronats. La primera trobada va ser el gener de 2008 al Gran Teatre del Liceu.

En la seva intervenció el ministre d’Educación, Cultura y Deporte, Íñigo Méndez de Vigo ha destacat el bon moment que viu l’òpera a Espanya gràcies a l’activitat de les dues institucions, recordant que el Teatro Real i el Liceu són dues de les principals institucions culturals espanyoles, i que ambdós teatres es troben entre els més assenyalats del món.

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha valorat de forma molt positiva el “treball conjunt” entre el Gran Teatre del Liceu i el Teatro Real perquè “significa una oportunitat per ser més ambiciosos i augmentar la massa crítica dels equipaments culturals”. Vila considera que “qualsevol iniciativa que serveixi per enfortir els lligams entre el Liceu i el Real és una bona notícia perquè representa aspirar a programacions d’encara més qualitat i, per tant, posar a l’abast dels ciutadans més i millor cultura”.

Salvador Alemany, president del Patronat del Gran Teatre del Liceu, dos dies després de presentar a Madrid l’expansió del projecte Liceu a la Fresca a tota Espanya, destaca que “és de gran importància que els dos teatres avancin conjuntament en la difusió de l’òpera. És imprescindible que el Liceu i el Real es donin la mà en temes socials i d’accessibilitat per potenciar l’expansió de les seves activitats i posar-les a l’abast de tots, responent així a la seva condició de teatres públics”.

En referència al gran treball artístic, ha indicat que “no només les coproduccions entre ambdós teatres són bàsiques per a la qualitat de la seva oferta i el bon funcionament d’ambdues institucions, sinó que també han de mantenir una estreta col·laboració, entre si i amb altres teatres d’òpera espanyols, en l’àmbit dels lloguers i intercanvis de produccions preexistents, per optimitzar les seves inversions”.

Així mateix, el president del Liceu també ha volgut destacar que "l’esplèndida relació que mantenen el Real i el Liceu ha de facilitar l’intercanvi de les millors pràctiques per a potenciar la gestió del mecenatge, en favor de les institucions culturals i del millor retorn als seus benefactors. L’atorgament dels beneficis fiscals obtinguts per a les donacions vinculades a la celebració dels seus respectius aniversaris, constitueixen un exemple i una gran oportunitat en aquest camp".

Gregorio Marañón, president del Teatro Real, ha recordat que la primera trobada celebrada l’any 2008, i també la celebrada avui, “són un bon símbol de l’entesa i la col·laboració que ha de presidir la relació entre les dues institucions”, destacant que “l’activitat desenvolupada en l’àmbit artístic constitueix un excel·lent exemple de tot allò que podem i hem de fer junts”.

Marañón ha afegit que “ambdues institucions són les dues principals òperes al nostre país i tenen una història paral·lela”. Ha indicat també que “són teatres d’òpera al servei de la música, de la lírica i de la dramatúrgia, per tant, de la cultura, d’aquella cultura que uneix... si és veritable cultura". En aquest sentit, ha assenyalat que “l’òpera no ha de ser només un sol entreteniment, sinó també un reflex de la realitat en la qual puguem reconèixer-nos i un espai per a la reflexió,  per al pensament  crític i  el pensament utòpic”.

Així mateix, s’ha referit a que, gràcies a l’esforç del Real i del Liceu, “avui l’òpera ha deixat de ser un fenomen cultural tancat i elitista i concita l’interès social de tots”, com, ha  dit, “també es posa de manifest cada vegada que s’omplen els espais públics de tota la geografia amb les nostres retransmissions”.

En el patronat han intervingut també l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, el conseller de Presidencia, Justicia y Portavocía del Gobierno de la Comunidad de Madrid, Ángel Garrido, i Carlos López Blanco, director d’Asuntos Públicos de Telefónica, patró d’ambdues institucions en representació del mecenatge. Els tres han expressat la seva satisfacció i valorat positivament el treball realitzat per les dues institucions.

Els directors artístics del Gran Teatre del Liceu i del Teatro Real, Christina Scheppelmann i Joan Matabosch, respectivament, s’han referit al marc de cooperació artística existent entre ambdós teatres, amb la coproducció d’importants òperes com Rodelinda, que el Teatro Real estrena aquesta nit i que el Liceu oferirà el març de 2019, o Rigoletto, que s’està representant aquests dies al Gran Teatre del Liceu i que es va estrenar al Real el 2009.

La col·laboració seguirà la propera temporada, en la que el Gran Teatre del Liceu recupera La favorita, de Donizetti, coproducció d’ambdós teatres i presentada al Real el 2003, i l’estrena al Teatro Real de Lucio Silla, coproducció del Theater an der Wien i del Liceu, on ja es va representar l’any 2013.

Finalment, s’ha recordat que, en aquesta última etapa de la seva història, els dos teatres han col·laborat amb una activa política de coproduccions: Così fan tutteBabel 46L’enfant et les sortilèges, Semiramide, Tancredi, Wozzeck, Death in Venice, Il burbero di buon cuore, L’arbore di Diana, Il prigioniero, Suor Angelica, Rigoletto (dues produccions), La traviata i Rodelinda, entre d’altres. El Liceu i el Teatro Real han estat pioners en el desenvolupament d’activitats i espectacles pedagògics i han realitzat junts diverses coproduccions com La casa flotante, que actualment està programada als dos teatres, o El gato con botas, que es presentarà el proper mes al Real.

Aquest patronat conjunt ha comptat amb la participació de 50 membres dels dos teatres.