ROBERT WILSON
Director d’escena i artista visual  

“I rise up and walk with myself.” – Bob Wilson 

Nascut a Waco (Texas), Robert Wilson és un dels artistes teatrals i visuals més importants del món. Les seves obres per a l’escenari integren una àmplia varietat de mitjans artístics, incloent-hi dansa, moviment, il·luminació, escultura, música i text. Les seves imatges són estèticament sorprenents i emocionalment carregades, i les seves produccions s’han guanyat l’aclamació del públic i la crítica a tot el món. 

Imagen
Robert Wilson.

 

Figura majúscula en el món del teatre experimental, Wilson és un explorador en l’ús del temps i l’espai a l’escenari. Format a la Universitat de Texas i al Pratt Institute de Brooklyn, Wilson va fundar el col·lectiu d’interpretació de Nova York The Byrd Hoffman School of Byrds a mitjans de la dècada de 1960, i hi va desenvolupar les seves primeres obres. 

Els estrets vincles i les col·laboracions de Wilson amb artistes, escriptors i músics destacats segueixen fascinant el públic mundial. En destaquen els treballs amb Philip Glass, amb qui va escriure l’òpera Einstein on the Beach (1976), o Tom Waits, Susan Sontag, Laurie Anderson, William Burroughs, Lou Reed i Jessye Norman, entre molts d’altres. 

També ha deixat la seva empremta en obres mestres com The Threepenny Opera de Brecht i Weill, Pelléas et Mélisande de Debussy, Faust de Goethe, Odissea d’Homer, Faules de La Fontaine, Madama Butterfly de Puccini, La traviata de Verdi i diverses obres de Shakespeare. 

Els dibuixos, les pintures i les escultures de Wilson s’han presentat arreu en centenars d’exposicions individuals i col·lectives, i les seves obres es conserven en col·leccions privades i museus de tot el món. Wilson ha estat guardonat amb nombrosos premis d’excel·lència, incloent-hi una nominació al Premi Pulitzer, dos premis Ubu, el Lleó d’Or de la Biennal de Venècia i un premi Olivier. 

Wilson és el fundador i director artístic de The Watermill Center, un laboratori per a les arts a Water Mill, Nova York. 

Des de finals de la dècada de 1960, les produccions de Robert Wilson han donat forma decisiva a l’aspecte del teatre i l’òpera. A través del seu ús de la llum, les seves investigacions sobre l’estructura d’un moviment simple i el rigor clàssic del seu disseny escènic i mobiliari, Wilson ha articulat contínuament la força i l’originalitat de la seva visió.