- Salvador Alemany ha estat reelegit president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu per un nou mandat de 5 anys en un Patronat extraordinari celebrat avui a l’escenari del Teatre. Encapçalat pel president de la Generalitat Pere Aragonès, a qui correspon la designació, escoltades les institucions presents en el Patronat, l’acte també ha comptat amb la presència de totes les administracions, la Societat del Liceu i el Consell de Mecenatge
- Des del seu nomenament l’any 2016, la importància del consens entre les administracions ha estat clau per a Alemany, qui també ha expressat que l’acceptació del càrrec “només té sentit ocupar-lo si reuneix el ple recolzament de totes les institucions i persones representades en el Patronat”, per això agraeix que el nomenament compti amb el suport unànime de tot el Patronat
- Durant la seva intervenció, Salvador Alemany també ha fet un balanç del seu mandat, on un dels eixos centrals ha estat l’equilibri pressupostari sense renunciar a la qualitat artística, educativa, social i la projecció internacional del Teatre
- L’equilibri econòmic també s’ha mantingut malgrat el greu impacte de la pandèmia sobre els ingressos del Teatre. Després d’un tancament temporal, el Liceu va aconseguir una reobertura amb una excel·lent programació i una repercussió mundial d’algunes de les seves accions reivindicatives com ara el Concert pel biocè
- Amb l’arribada del nou director general, el nou director artístic, la consolidació de la direcció musical i la incorporació del nou director del Cor, el Teatre reafirma un posicionament i relat propis en el món de la cultura i assumeix la necessitat d’una progressiva adaptació de l’activitat als requeriments de les noves generacions
Barcelona, 8 d’octubre de 2021. Salvador Alemany ha estat reelegit president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu en un Patronat extraordinari celebrat avui a l’escenari del Teatre en presència de totes les administracions, la Societat del Liceu i el Consell de Mecenatge. El president de la Generalitat i també president d’honor del Teatre, Pere Aragonès, que ha presidit l’acte, ha renovat el càrrec a Alemany prèvia consulta a totes les institucions del Patronat per un nou mandat de 5 anys.
Després de la seva reelecció, Alemany ha agraït a totes les institucions la confiança dipositada i ha manifestat que “treballarà des de l’equilibri i la mirada llarga al servei de la cultura i del país perquè el Liceu continuï millorant dia a dia, tant en l’aspecte artístic com en el social”. Des del seu nomenament l’any 2016, la importància del consens entre les administracions ha estat clau per a Alemany, qui també ha expressat que era una condició sine qua non per a l’acceptació de la presidència del Liceu: “el càrrec només té sentit ocupar-lo si reuneix el ple recolzament de totes les institucions i persones representades en el Patronat”.
Durant la seva intervenció, Salvador Alemany també ha fet un balanç del seu mandat, on un dels eixos centrals ha estat “l’equilibri pressupostari sense renunciar a la qualitat artística, educativa, social i la projecció internacional del Teatre.” Essent president del Consell de Mecenatge del Liceu, el 2016 Alemany deixava el càrrec per assumir la presidència del Liceu assenyalant com a primer objectiu la consecució de l’equilibri econòmic. El perfil de Salvador Alemany, amb una àmplia experiència en el món empresarial, és una gran vàlua per reafirmar i augmentar el suport de les empreses i benefactors, que van consolidar la temporada passada 20/21 unes aportacions de 6,4Mn€. “El Liceu és una institució cultural de referència, símbol de la ciutat de Barcelona, amb una destacada projecció internacional i capacitat d’influència. L’excel·lència, el compromís, el vincle i la constància són part dels valors del Teatre.”
En el seu discurs de nomenament el 2016 com a president del Liceu, Alemany va posar de manifest que la sostenibilitat econòmica s’havia de compatibilitzar amb la il·lusió i la confiança del conjunt de la societat: “Una institució cultural com el Liceu haurà de lluitar sempre per l'estabilitat, però ara iniciem una etapa on la prioritat ja no ha de ser la de salvar el Liceu sinó la de gaudir-lo col·lectivament”. Per a fer possible aquests objectius, entre els diversos moviments destacats del mandat d’Alemany a nivell organitzatiu del Teatre, cal destacar l’arribada de Valentí Oviedo com a director general el 2018, i Víctor Garcia de Gomar, que agafa la direcció artística del Teatre el 2019. Durant aquest període, segons Alemany, les línies estratègiques del Liceu passen per reafirmar un “posicionament i relat des de la pròpia identitat per a projectar-lo internacionalment”. A nivell artístic, s’aposta per un model on el Liceu és un Centre de les Arts que té com a subjecte principal l’òpera, però en el qual també conflueixen altres disciplines com les arts visuals, l’antropologia, la filosofia, la poesia, la ciència, la tecnologia, entre d’altres. “Un Liceu basat en la creació, la innovació, el diàleg i la participació, respectant l’equilibri econòmic de la institució, que compta amb l’assessorament artístic del director d’escena Àlex Ollé, membre fundador de La Fura dels Baus i un dels directors d’escena més internacionals del país.”

De la mateixa manera, en paraules d’Alemany, “assumint la necessitat d’una progressiva adaptació de l’activitat als requeriments de les noves generacions d’espectadors, durant aquest període es treballa en el perfeccionament de la programació per tal que cobreixi totes les sensibilitats del públic”. En aquest sentit, el 2018 s’inicia el programa LiceUnder35, una proposta que ha mantingut l’èxit en els darrers anys per tal d’apropar l’òpera al públic més jove. “L’accessibilitat és un dels pilars fonamentals del Teatre, i és per aquest motiu que durant aquesta etapa s’aposta per fer créixer la vessant més social del Teatre a través dels projectes LiceuApropa i LiceuAprèn. El Liceu va presentar la temporada 20/21 el projecte OPERA PRIMA, la nova línia de creació artística comunitària del Liceu, que produirà una òpera de nova creació cada tres anys a través de processos comunitaris. Aquesta nova proposta neix amb la clara convicció d’usar l’art com a pilar de transformació de les persones, així com amb la voluntat d’inclusió social a través de la cultura. El Teatre estrenarà aquest primer projecte la temporada 2022/23 amb La gata perduda, una òpera co-creada amb el barri del Raval. El projecte educatiu també ha desenvolupat nous espectacles, com La barcarola, estrenada recentment; i formats participatius com ara la representació del Monstre al Laberint.
Referent a les inversions realitzades en el Teatre durant aquesta etapa, les accions que s’han dut a terme amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Consellera del qual ha assistit avui a la renovació, són: rehabilitació de les façanes històriques del Teatre, creació i difusió de l’arxiu històric del GTL, recuperació dels quatre vitralls wagnerians del 1905, substitució de climatitzadors, canvi de la il·luminació del Teatre amb tecnologia LED, entre d’altres.

Actualitat i projecció de futur
Els greus efectes de la crisi de la pandèmia van portar a la Fundació a una desviació pressupostària que, segons Alemany, es “va equilibrar gràcies a l’esforç col·lectiu dels abonats, clients, proveïdors, mecenes, artistes i del personal del Teatre, així com al compromís incondicional de les administracions.” Per garantir l’estabilitat financera de la Fundació durant el període COVID i post-COVID es va sol·licitar un préstec ICO-Covid de 4,5 Mn€. Tot i així, l’esperit de resiliència inherent a la història del Liceu i l’esforç titànic del seu equip va permetre mantenir viva la flama, oferir alternatives al tancament i generar esperança de cara al retorn de l’activitat. El tancament temporal del Liceu tampoc va impedir seguir oferint òpera a tota la ciutadania gràcies a iniciatives com El Liceu a Casa, Moments Liceu 20 o el vídeo viral Hora de Vèncer que animava la societat a iniciar el camí a la normalitat. Amb la reobertura del Teatre, el Liceu va aconseguir mantenir les portes obertes, alçar la veu per generar cultura segura i mantenir una excel·lent programació artística, malgrat que la majoria de teatres del món estaven tancats. Aquest esperit de resiliència i l’esforç col·lectiu del Liceu i del seu entorn per seguir endavant amb la temporada va rebre el suport de diferents personalitats i institucions. A nivell comunicatiu, el Teatre va transcendir per la seva programació de qualitat i per accions puntuals reivindicant la cultura segura com ara el concert pel biocè, acció que ha recorregut literalment el món –amb foto de portada mundial del National Geographic-, fins al concert de Francesco Tristano interpretant Vexations de Satie durant una nit sencera.
Pel que fa a les línies estratègiques de futur, Alemany destaca que “El Liceu ha de seguir sent un referent líric a nivell europeu, creixent en qualitat, prestigi i servei a la societat”. Per a fer-ho possible, s’està treballant en el proper Pla Estratègic del Teatre pel període 2023-2026, en la consolidació del projecte artístic “Liceu de les Arts” que seguirà apostant per l’excel·lència de les grans veus i l’ús dels nous llenguatges, així com l’impuls de noves coproduccions internacionals amb teatres de referència. En aquesta línia, el Liceu també es marca com a objectiu la recuperació de patrimoni musical, i l’aposta per donar oportunitats per als creadors del país.
Amb la nova definició del Departament Musical presentada la temporada 20/21, s’ha de consolidar l’impuls de l’Orquestra i Cor amb la renovació del mestre Josep Pons, la designació de Conxita Garcia com a adjunta a la direcció musical, i Pablo Assante, com a nou director del Cor.
En el context del 175è aniversari, el Teatre desenvoluparà una plataforma audiovisual que engloba dues dimensions: la internacionalització de la programació i també l’accessibilitat de l’òpera a tots els territoris.
Com a objectiu a mig termini (2024-2026), el Liceu seguirà treballant per poder impulsar una possible segona seu on realitzar part de la seva programació.
Biografia Salvador Alemany
Salvador Alemany (Barcelona, 1944) va néixer a Barcelona i és Llicenciat en Ciències Econòmiques. És president de Saba Infraestructuras, S.A., empresa a la qual està vinculat des de 1987. Anteriorment ha estat conseller delegat i president d’Abertis Infraestructuras, S.A. des de la seva creació el 2003 fins el 2018.
En la seva activitat Institucional és patró de la Fundació Bancària Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, “la Caixa” i president de l’Institut Cerdà. Anteriorment ha estat president del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement de la Generalitat de Catalunya, president del Cercle d’Economia i president del Consell Social de la Universitat de Barcelona.
En la seva activitat esportiva cal destacar la presidència de la Secció de Bàsquet i la vicepresidència del F.C. Barcelona en el període 1986-2003.
De la seva vessant social destaca l’actual vicepresidència Patronat de la Fundació Privada Institut de Neurorehabilitació Guttmann. Anteriorment fou president de Creu Roja a Barcelona.
Ha rebut nombroses distincions com la Medalla de Oro Cruz Roja Española (2007), la Creu de Sant Jordi – Generalitat de Catalunya (2011), la Medalla d’Or al Mèrit Cívic – Ajuntament de Barcelona (2011), Commendatore dell’ordine al Merito della Repubblica italiana (2003), l’Encomienda de la Orden Isabel la Catòlica (2014) i Officier dans l’Ordre National de la Légion d’Honneur (2015).
Va ser nomenat President de la Fundació del Gran Teatre del Liceu a l'octubre del 2016.