Una òpera sobre la crueltat, la ingenuïtat i l’esperança

"Aprendre és com remar a contracorrent: quan es deixa de fer-ho, es torna enrere"
B. Britten

En Sam és un nen pobre que ha de treballar per a uns malvats escura-xemeneies per ajudar la seva família. Un dia queda atrapat dins la xemeneia i els seus crits alerten els nens de la casa, que l’ajudaran a alliberar-se i a fugir a la cerca d’un futur millor. Ambientada en l’Anglaterra victoriana, aquesta és una òpera sobre la crueltat, la ingenuïtat i l’esperança, amb un toc d’humor i la música captivadora i colorista de Benjamin Britten.

La idea de representar una òpera de Benjamin Britten neix pel seu profund interès a compondre música expressament per a nens, l’anglès confiava en el potencial dels infants per esdevenir els músics del futur. En efecte, les obres de Britten per a nens es caracteritzen pel doble desig de reptar els joves i desenvolupar-ne les habilitats, mentre gaudeixen de l’experiència de fer música junts.

Concretament, l’òpera El petit escura-xemeneies està inspirada en dos poemes de W. Blake, tots dos titulats The chimney sweeper. Els escura-xemeneies eren normalment orfes o procedien de famílies molt pobres. Per això, el fet que l’obra tingui com a destinatari al públic infantil i giri entorn d’una temàtica social, com és l’explotació infantil, la impregna d’un caràcter eminentment didàctic. És aquest objectiu pedagògic el que propícia que els personatges s’articulin com a arquetips de les diferents posicions que podem prendre, com a ciutadans, respecte a les injustícies socials. Per concloure, l’òpera requereix que el públic participi en diverses cançons i, sense dubte, aquesta implicació dels adults en l’espectacle representa els valors de col·laboració, solidaritat i cohesió que promou la Fundació Conservatori Liceu amb l’educació musical. Al capdavall, la música ha estat i serà un instrument per al progrés cap a una societat més oberta i cohesionada.

De la mateixa manera que la música per a nens de Britten, la Fundació Conservatori Liceu, des de la Xarxa d’Escoles de Música Liceu i el Centre Professional, impulsa el talent de nens, adolescents, joves i adults amb el doble objectiu de donar la millor preparació als que vulguin continuar els estudis per convertir-se en músics professionals, i el d’estendre la pràctica musical amateur per contribuir a la cultura en la societat i la formació de nous públics.

A més, la posició que manté la Fundació Conservatori Liceu enfront de les injustícies és la de treballar incansablement, des dels seus orígens, perquè ningú hagi de quedar-se sense educació per falta de recursos.

Fitxa arística

Música
Benjamin Britten
Llibret
Eric Crozier
Direcció d'escena
Juanjo Marín
Traducció
Odile Arqué Gibernau
Repertorista
Olga Claret
Preparació vocal
Cristina Segura
Assessorament de moviment
Ana Pérez
Coordinador tècnic
Carles Borràs
Regidor
Andreu Banús
Violí
Abril De Miguel
Violí
Eva Giménez
Viola
Aurora Garriga
Violoncel
Berta Olivé
Piano
Maria Solé i Núria Sans
Percussió
Jordi Cid
Direcció musical
Ricard Oliver

Cors de les escoles

Escola Pia Sarrià-Calassanç, Col·legi Padre Damián, Escola Balmes de Mataró, Escola Sant Josep Oriol, Escola Sant Gervasi Cooperativa, Àgora Sant Cugat International School, La Miranda Global School, EM Victòria Geli, EM Núria Castells, Centre de Música de Reus, Cor Jove Liceu Ciutat de Mataró i EM Liceu Urquinaona

Organitza:

Fundació Conservatori Liceu

maig 2023