int(200)

La gata perduda

La creació d’una òpera participativa on es reforça el lligam entre el Liceu i el Raval

 

El Raval és el barri que abraça el Gran Teatre del Liceu i és l’espai europeu que té la major densitat d’associacionisme per metre quadrat.

El Liceu, com a emblema cultural del país amb vocació de servei al veïnatge, colidera, amb el moviment associatiu del barri, un projecte comunitari: la creació d’una òpera participativa i cocreada on es reforça el lligam entre la institució i els ciutadans del barri.

Així neix La gata perduda, l’òpera amb la qual el Raval entra al Liceu. Presentar aquesta proposta tan fresca haurà significat tres anys d’un important esforç col·lectiu. Concebuda musicalment per Arnau Tordera, guitarra, vocalista i líder de la banda Obeses, i amb text de Victoria Szpunberg, es mou entre el món líric i el musical, passant pels esclats de músiques del món, que tant sonen pels seus carrers.

Espai vital, talment caòtic, el Raval és el contrapunt perfecte al món de l’establishment. Un autèntic xoc de trens entre les visions apol·línies-dionisíaques d’un Eixample ordenat i un Raval laberíntic. Un conflicte que s’ha volgut endreçar i racionalitzar, però el Raval roman com un nucli urbà amb un gran esperit de resistència. Posem el focus en les persones anònimes: els seus habitants, que, amb la seva hibridació identitària, conviuen al barri. És a partir de les seves anècdotes, vivències, relats, somnis i neguits que s’ha elaborat el llibret.

La gata perduda parla de la lluita d’un barri que no es resigna a ser manipulat. Un barri unit que es rebel·la contra els poders fàctics i és per ell mateix un personatge cabdal que serà interpretat per la massa coral dels cors amateurs del Raval. Al voltant d’aquest barri hi conflueixen personatges que volen especular i utilitzar el Raval per als seus interessos: el magnat que observa el barri des de la part alta de la ciutat; que oculta un secret i mobilitza la curadora, l’arquitecta i el detectiu, per tal que resolguin un entramat de fets que el perjudiquen. La gata representa un personatge que pateix una transformació durant l’òpera; algú que decideix ser lliure, que no es doblega davant dels abusos i representa l’esperança.

En aquest projecte més que mai, el Liceu és mediador, i La gata perduda és el vehicle perfecte per donar veu a la diversitat, i és, a més, un autèntic camí d’integració i desenvolupament de persones. 

This Project has received funding from the European Union Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 870610

Amb el suport de:

La gata perduda
Òpera comunitària de nova creació produïda pel Liceu.
Òpera en cinc actes.
Basat en el llibret original de Victoria Szpunberg.
Estrena absoluta.

  • Durada aproximada 2h 5min

Fitxa artística

Direcció d'escena
Ricard Soler Mallol
Dramatúrgia
Victoria Szpunberg
Escenografia
Adrià Pinar
Coreografia
Tuixén Benet
Disseny de vestuari
Montse Amenós
Confecció de vestuari
Top Manta i Dona Kolors en col·laboració amb Goretti Puente
Il·luminació
María de la Cámara i Gabriel Paré (Cube.bz)
Videocreació
Miquel Àngel Raió
Producció
Gran Teatre del Liceu

Repartiment

MAGNATPau Armengol
SECRETARIJoan Sáez
ARQUITECTARocío Martínez
CURADORAMarta Infante
DETECTIUAlbert Casals
LA GATADianne Ico
Cors amateurs del barri del Raval, Agrupació coral i recreativa Les Flors de Maig, Cor de dones de Xamfrà, Cor Drassanes, Cor Turull, Dona Gospel, Grup Mon Raval, KorraVal Evolution, Kudyapi Children’s Choir, Musicals’ Choir, Societat Coral El Girasol i TrencaCors
Coordinació de cors
Cristina Colomer
Orquestra del Conservatori del Liceu / Músics del Taller de Músics
Director
Alfons Reverté

octubre 2022

5dimecres19:00comprar
7divendres19:00comprar

Informació d'interès

Lectura fàcil

Pots descarregar AQUÍ l'argument de l'òpera en format Lectura Fàcil.