Calixto Bieito signa un dels espectacles més reeixits de les darreres temporades

Imagen
Play Poppea.

 

 

 

Estrenada durant l’hivern del 1642 al Teatro Santi Giovanni e Paolo (Teatro Grimano) de Venècia, la darrera òpera de Monteverdi fou escrita a partir d’un llibret de Giovanni Francesco Busenello, membre de la llibertina Accademia degli Incogniti, de costums immorals i obertament crítics amb la religió cristiana. Per primera vegada en el seu gènere, l’òpera passava dels palaus als teatres, obrint-se a tothom i basant per primer cop el seu argument en fets històrics i no mitològics, com passava amb L’Orfeo. 

La Poppea de Monteverdi, L’Oracolo della Musica, malgrat tenir 380 anys, revela trets sorprenentment moderns, amb profunditats i passions que són equivalents a les del nostre temps. Monteverdi va capturar brillantment la naturalesa musical de la histèria tirànica de Neró i la sensualitat irresistible de Poppea. Monteverdi utilitza paraula i música per aconseguir un drama d’alt nivell, barrejant de manera virtuosa comèdia i tragèdia. 

La producció signada per Calixto Bieito, estrenada a l’Opernhaus Zürich l’any 2018, ha estat un dels espectacles més reeixits de les darreres temporades. Aclamada tant per públic com per crítics, deu part d’aquesta màgia a Rebecca Ringst, que va connectar el públic amb l’escenari com mai abans. Els personatges obsessius de l’òpera es presenten al límit de la vanitat, mentre les pantalles de vídeo que dominen l’escenari completen el glamurós món d’infinita autoadulació i autocomplaença. 

Julie Fuchs torna a revisitar el personatge de Poppea de forma sensual. Ni els contratemps ni les derrotes seran obstacles per fer el seu salt al buit i assolir els seus plans: passar d’ambiciosa cortesana a ser coronada emperadriu. D’altra banda, al seu costat com a Neró gaudirem del contratenor David Hansen: un addicte impotent davant de la bellesa de Poppea i també de la seva paraula (no té objeccions a convèncer Sèneca per suïcidar-se). En la seva amoralitat lluitarà per veure Ottavia (esposa de Neró) a l’exili, en la veu de Magdalena Kožená, i Ottone, cantat per Xavier Sabata. 

Al podi, Jordi Savall, coneixedor únic d’aquests repertoris, ens oferirà els misteris d’aquesta partitura considerada perduda durant segles i redescoberta el 1888. Una òpera moderna plena d’ingredients com l’erotisme, l’ambició o la fascinació pel poder que culmina amb el preciós duet de melodia infinita “Pur ti miro, pur ti godo”, atribuït a Benedetto Ferrari. 

Amb el suport de:

 

 

 

Retransmès per:

Logo Arte Opera 2

 

 

 

L’incoronazione di Poppea
Dramma musicale en un pròleg i tres actes
Llibret de Gian Francesco Busenello
Estrena absoluta: temporada 1642/43 al Teatro Sancti Giovanni e Paolo (Teatro Grimano) de Venècia
Estrena a Barcelona: 3/2/2009, al Gran Teatre del Liceu
Darrera audició al Liceu: 3/12/2017, en versió de concert
Total de representacions al Liceu: 12

Versió musical de Jordi Savall, sobre el llibret de Gian Francesco Busenello (Venècia 1642/43) adaptat per Bernardo Ticci i Calixto Bieito, per a la versió escènica de la producció de Zürich de 2018. 

  • Durada aproximada 3h 30min
   • Primera part 1h 23min
   • Pausa 30min
   • Segona part 1h 29min

  Fitxa artística

  Direcció d'escena
  Calixto Bieito
  Dramatúrgia
  Beate Breidenbach
  Escenografia
  Rebecca Ringst
  Vestuari
  Ingo Krügler
  Il·luminació
  Franck Evin
  Vídeo
  Sarah Derendinger
  Producció
  Opernhaus Zürich

  Repartiment

  NERONE
  OTTONE
  SENECA
  LIBERTO / 2n SOLDAT
  LUCANO / 1r SOLDAT / 2n FAMILIAR
  VALETTO
  LITTORE / 3r FAMILIAR
  OTTAVIA
  POPPEA
  DRUSILLA
  FORTUNA / DAMISEL·LA DE L’EMPERADRIU / PALLADE
  NUTRICE
  ARNALTA
  LA VIRTÚ
  AMORE / 1r FAMILIAR
  Le Concert des Nations
  Director
  Jordi Savall (10, 12 i 14 juliol) i Luca Guglielmi (17, 19 i 21 juliol)

  Canvis repartiment

  • La soprano Rita Morais canta els rols de Fortuna, Damisel·la de l'Emperadriu i Pallade en substitució de Florie Valiquette.
  • El baríton Guillem Batllori canta els rols de Liberto i Soldat 2 en substitució de Josep Ramon Olivé.
  • En la funció del 19 de juliol el tenor Mark Milhofer (Arnalta) pateix un procés d'afonia, per la qual cosa interpreta l’escena però el rol és cantat per Marcel Beekman, tenor que també interpreta Nutrice.

  juliol 2023

  Torn A
  Torn G
  Torn C
  Torn H
  Torn B
  Torn E AD

  Grada Premium

  A totes les funcions t'oferim l'opció de gaudir de l'òpera des de les butaques situades sobre l'escenari.

  Comprar

  Grada Incoronazione di Poppea.

  Programa de mà

  T'oferim l'opció de descarregar-te el programa de mà de forma gratuïta.

  Playlist

  Selecció musical de l'òpera L'incoronazione di Poppea, a càrrec de Víctor Garcia de Gomar, director artític del Liceu.

  La prèvia

  La prèvia és un podcast del Gran Teatre del Liceu produït per La máquina de la luz i amb guió de Javier Blánquez. En aquest capítol parlem de L'incoronazione di Poppea de Monteverdi

  En record de Roger Alier

  El reconegut divulgador operístic ens va deixar el passat 29 de juny a l’edat de 81 anys. Alier va consagrar gran part de la seva trajectòria i bibliografia al Gran Teatre del Liceu, és per aquest motiu que li dediquem les funcions de L'incoronazione di Poppea de Monteverdi.

  Avís

  En aquesta producció es projectaran imatges de l'arribada del públic a la sala sobre les pantalles situades a l'escenari. Els dies 10 i 12 de juliol el canal temàtic ARTE gravarà la funció per emetre-la el 24 de juliol a Arte.tv.

  Retransmissió

  Segueix l'òpera en directe a Catalunya Música el dimecres 12 de juliol a les 19h.

  Lectura fàcil

  Consulta l'argument de l'òpera en format Lectura Fàcil. 
  Descarregar

  Lectura Fàcil logo fitxa