Gustavo Dudamel

Director musical

Començà a rebre classes de violí quan encara era un infant i ja de ben jove va interessar-se per la direcció; així, als 13 anys deixà el violí, que tocava com a membre d’una orquestra juvenil, i es posà a dirigir aprofitant l’absència del director.

L’any 1996 va ser nomenat director musical de l’orquestra de cambra Amadeus, i als 18 anys van nomenar-lo director musical de l’Orquesta Sinfónica Juvenil Simón Bolívar de Veneçuela; a partir d’aleshores la seva carrera ha estat imparable. Actualment és el director musical i artístic de la Philharmonic Los Angeles. Ha dirigit cinc produccions al Teatro alla Scala de Milà, tretze a Los Angeles, a més de pujar a l’escenari de la Metropolitan Opera de Nova York, Wiener Staatsoper i Staatsoper de Berlín, tot dirigint Così fan tutteCarmenOtelloTannhäuser o West Side story, a més d’òperes dels compositors John Williams i Olivier Knussen. Convençut que la música té un poder transformador de vides, sempre ha donat suport a iniciatives a favor de l’educació artística i de divulgació de la música clàssica a nous públics.

Entre els seus compromisos més recents figuren actuacions amb la Wiener Philharmoniker als festivals de Salzburg i Grafenegg, i amb la Berliner Philharmoniker a la mateixa ciutat de Berlín, a més de dos nous projectes educatius en col·laboració amb la Fundació “la Caixa” i la Dudamel Foundation. Otello serà un dels reptes per a l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu, que comptarà amb la dirección de Gustavo Dudamel, recentement guardonat amb el seu tercer Grammy en la 63ª edició dels premis Grammy a la millor interpretació orquestral al capdavant de la Filarmònica de Los Ángeles amb l’àlbum Charles Ives: Complete Symphonies. Gustavo ha dirigit cinc produccions escenificades al Teatre alla Scala de Milà, tretze òperes a Los Angeles, va actuar a la Metropolitan Opera House de Nova York, a la Wiener Staatsoper i a la Staasoper de Berlín amb un repertori que va des de Così fan tutte fins a Carmen, d'Otello aTannhäuser, i de West Side Story a noves òperes de compositors com John Adams i Oliver Knussen. 

Debutà al Gran Teatre del Liceu la temporada 2020/21 amb Il trovatore en versió concert, i hi ha tornat amb Otello (2020/21).