A escena

En escena 'Il trittico'

Un repartiment de luxe que inclou Lise Davidsen, Ermonela Jaho, Ambrogio Maestri, Daniela Barcellona o Ruth Iniesta, entre d’altres, farà d’aquest Trittico un moment excepcional dins de la temporada.

Per pujar-lo a l’escenari, Il trittico planteja un seguit de grans dificultats per als teatres d’òpera. La primera té a veure amb la representació de tres històries diferents, encara que aquest obstacle es pot resoldre amb habilitat, com ho demostra la producció de Lotte de Beer. Però n’hi ha una altra de molt més exigent, que té a veure amb les veus: encara que el conjunt dels cantants principals a Il trittico no és gran, cada personatge té un registre clar i un nivell de dificultat molt alt, i això complica que una mateixa veu pugui encarregar-se de diversos papers, com si cada peça fos, de fet, un acte d’una obra de gran magnitud. L’ideal seria que cada segment tingués el seu propi elenc, però això és molt costós. Tot i així, de vegades és possible. En aquestes properes funcions al Liceu, el veterà i infal·lible baríton italià Ambrogio Maestri s’encarregarà, per exemple, dels rols principals a Il tabarro (Michele) i a Gianni Schicchi, i la mezzosoprano Daniela Barcellona assumirà el segon rol central de Suor Angelica (la Princesa) i un paper petit a Gianni Schicchi (Zita). De la mateixa manera, la soprano Ruth Iniesta i el tenor Iván Ayón-Rivas, que apareixeran a Il tabarro cantant papers tan menors que no duren ni un minut, com és el de la parella que passeja per París, tindran dos dels personatges principals de Gianni Schicchi, els enamorats Lauretta i Rinuccio.

Aquestes combinacions són possibles bé perquè hi ha temps per descansar o perquè un dels dos papers és poc exigent, però hi ha altres personatges que demanen dedicació plena, i en aquest aspecte aquestes funcions destacaran per tenir dues de les millors veus femenines del moment: la soprano noruega Lise Davidsen cantarà el paper de Giorgietta a Il tabarro i s’enfrontarà al duet d’amor central amb el tenor Brandon Jovanovich (Luigi), mentre que la soprano albanesa Ermonela Jaho assumirà una vegada més el repte de portar el cant de Suor Angelica a l’excel·lència. Jaho s’ha convertit en la millor especialista mundial d’aquest rol, així que podem esperar unes interpretacions memorables; tot plegat conduït per Susanna Mälkki, que dirigirà l’orquestra i els cantants des del fossat amb mà experta.