<p>Una coproducció del Gran Teatre del Liceu amb la San Francisco Opera (2022), el Teatro Massimo Palermo i la Metropolitan Opera New York.</p>
- El Gran Teatre del Liceu (2023/24) participa en la coproducció de l’obra Antony and Cleopatra juntament amb la San Francisco Opera (2022), el Teatro Massimo Palermo i la Metropolitan Opera New York. L’obra, encarregada en motiu de la temporada 100 de la San Francisco Opera, és composició de John Adams i la direcció escènica porta el segell de Elkhanah Pulitzer
- El Gran Teatre del Liceu acollirà la temporada 2023/24 l’estrena europea d’aquesta nova producció
- John Adams és un dels directors que va mostrar el seu compromís al projecte artístic de Víctor Garcia de Gomar. El Liceu fa un pas més per unir les figures més destacades del panorama musical internacional, i consolidar així el Gran Teatre dins el circuit de les millors produccions i coproduccions d’òpera del moment amb una mirada contemporània i de nous formats
Barcelona, 11 de febrer de 2022. La San Francisco Opera ha anunciat avui l’estrena mundial de la nova òpera encarregada a John Adams, Antony and Cleopatra, el proper 10 de setembre de 2022. El Gran Teatre del Liceu participa en aquesta coproducció que arribarà a Barcelona durant la temporada 2023/24 i que suposarà l’estrena europea de l’obra. La producció també compta amb la participació de la Metropolitan Opera New York i el Teatro Massimo Palermo.
John Adams és un dels artistes que ja havia mostrat el seu compromís al projecte artístic de Víctor Garcia de Gomar, que aspira a fer del Liceu un espai de transformació personal i social, un autèntic centre cultural d’experiències sensibles, amb l’òpera com a eix vertebrador principal però on també s’incloguin totes les arts. El Liceu fa un pas més per unir les figures més destacades del panorama musical internacional, i consolidar així el Gran Teatre dins el circuit de les millors produccions i coproduccions d’òpera del moment amb una mirada contemporània i de nous formats.
John Adams és un dels compositors i directors d’orquestra més reconeguts a nivell mundial. Les seves obres, ja siguin operístiques o simfòniques, tenen un paper destacat entre les composicions clàssiques contemporànies per la seva profunditat en la seva expressió, brillantor del so i la naturalesa profundament humanista dels seus temes. Entre el seu repertori destaquen Harmonielehre, Shaker Loops, Chamber Symphony, Short Ride in a Fast Machine, entre d’altres. Les seves obres escèniques, totes elles en col·laboració amb el director Peter Sellars, inclouen Nixon in China (1987), The Death of Klinghoffer (1991), El Niño (2000), Doctor Atomic (2005), A Flowering Tree (2006), Girls of the Golden West (2017).
El 2019, Adams va rebre el prestigiós Premi Erasmus d'Holanda, "per la seva contribució a la cultura europea”. Aquell mateix any, va rebre el Premi BBVA Fronteres del Coneixement per a la Música i l'Òpera en reconeixement al poder comunicatiu de les seves obres, especialment pel tractament de l'actualitat. Altres guardons són el Premi Pulitzer 2003 per la composició d'On the Transmigration of Souls, encarregada per la New York Philharmonic per commemorar el primer aniversari de l'11-S. Una de les seves fites recents és la publicació de la gravació de l’estrena mundial de Must the Devil Have All the Good Tunes? (Deutsche Grammophon, 2020) amb Yuja Wang, LA Phil i el director Gustavo Dudamel.
La producció d’Antony and Cleopatra compta amb la direcció escènica de la reconeguda Elkhanah Pulitzer. Amb una carrera vinculada estretament amb la SFO al llarg dels darrers vint anys, Elkhanah Pulitzer n’ha estat ajudant de direcció entre el 2008 i el 2013. Els seus projectes recents inclouen l’estrena de Prisoner of State de David Lang a la New York Philharmonic, la gira del darrer àlbum d’Esperanza Spalding 12 Little Spells o Quartett, de Luca Francesconi a la West Edge Opera. Ha dirigit projectes amb LA Phil, el Mostly Mozart Festival del Lincoln Center, la San Francisco Symphony, Los Angeles Opera, la Boston Lyric Opera i la Canadian Opera Company, entre d’altres. E. Pulitzer és coneguda per les seves propostes atrevides i alhora minucioses, amb especial interès per unir els llenguatges musical i escènic. És per això que des del 2010 E. Pulitzer és la directora artística del SF Opera Lab, la branca de producció més innovadora de la SF Opera a la recerca de noves propostes escèniques i musicals i amb una programació de caire més experimental i en format de cambra repartida per espais no convencionals.
Argument de l’obra
John Adams crea un llibret inspirat en el triangle amorós més cèlebre de l’antic Egipte i que beu principalment de l’obra de William Shakespeare amb passatges de Plutarc i Virgili entre d’altres textos clàssics. En el text hi participen també la directora d’escena Elkhanah Pulitzer i Lucia Scheckner. De nou la passió que Cleòpatra desperta en els dos generals romans traslladarà al camp de batalla les tensions amoroses de les cambres de palau. El desfici de Juli Cèsar per allunyar Marc Antoni de la reina egípcia acabarà esclatant en l’inevitable final tràgic.