<p>És la primera coproducció de la Fundación Juan March amb el Gran Teatre de Liceu, que presentarà l'obra al Foyer del 8 al 10 d'octubre.</p>
-
La nit de Sant Joan és un ballet inèdit amb música de Roberto Gerhard (1896-1970), argument de Ventura Gassol i escenografia de Joan Junyer.
-
És la primera coproducció de la Fundación Juan March amb el Gran Teatre de Liceu, que presentarà l'obra al Foyer del 8 al 10 d'octubre.
-
Aquesta producció recupera la versió original per a piano de propi Gerhard, interpretada per Miguel Baselga.
-
La coreografia i direcció van a càrrec d'Antonio Ruz, la il·luminació és d'Olga García i el vestuari, basat en els esbossos dels figurins originals, el signa Rosa García Andújar.
-
A la Fundación Juan March hi ha programades set funcions amb aforament reduït mitjançant invitacions, que es posaran a disposició de el públic a través de march.es/invitaciones el divendres 18 de juny.
-
La nit de Sant Joan arriba al Liceu amb el suport de Fundació Banc Sabadell.
La Fundación Juan March, en coproducció amb el Gran Teatre del Liceu, estrena el proper 23 de juny la producció La nit de Sant Joan (Soirées de Barcelone), ballet amb música de Roberto Gerhard, escenografia de Joan Junyer i argument de Ventura Gassol que va quedar inèdit el 1939 pels avatars de la Guerra Civil. L'obra s'havia creat fruit del furor per la dansa de principis de segle XX, amb el rerefons de la imatge europea d'una Espanya exòtica i de l'arrasador èxit que Falla havia conquistat en aquest àmbit.
L'exili de tots els creadors que van participar en la seva gestació va provocar l'oblit d'aquesta extraordinària composició. Més de vuitanta anys després de la seva creació, la Fundación Juan March, en coproducció amb el Gran Teatre de Liceu, recupera aquest ballet, en el que suposa seva estrena absoluta. Un dels esbossos originals de l'escenografia de Junyer ha estat reproduït, els seus figurins han evocat el disseny del vestuari i una nova coreografia d'Antonio Ruz reemplaça l'original de Léonide Massine, de la qual no es conserva cap apunt. Inspirada en la nit mítica de la festivitat de Sant Joan i en les celebracions de foc del Pirineu català, una música moderna d'aire popular i ritmes frenètics descriu danses de torxes, la desfilada de figures màgiques i els moviments eròtics de parelles que, en íntima unió, acaben en casament a l'alba.
Per a aquest projecte, la Fundación Juan March i el Gran Teatre de Liceu han comptat amb la col·laboració del ballarí i coreògraf Antonio Ruz, que, en el text que escriu per a les notes al programa de la producció, destaca, entre els motius que l'han portat a acceptar l'encàrrec "el fet que sigui un projecte de recuperació de repertori oblidat, les conjuntures històriques desfavorables perquè la seva estrena mai es portés a terme, la constel·lació de grans artistes que el componen i el context dels Ballets Russes de Monte-Carlo i el ballarí i coreògraf Léonide Massine de tall modernista, que beu de ritus i danses populars, com en alguns ballets de Stravinsky”.
La interpretació musical va a càrrec del pianista Miguel Baselga, qui parteix de la versió original per a piano de Gerhard, que no va ser concebuda per a la seva interpretació en públic. Baselga diu que "més aviat sembla ser un esborrany o material de treball, pensat per a una posterior orquestració o per a una interpretació privada". Per això, el pianista ha hagut de prendre decisions en la interpretació per a les que ha exèrcit, en certa manera, el paper de -en els seves pròpies paraules- "forense musical", buscant les evidències per reconstruir l'obra que tenia en ment el seu autor.
Els decorats són reproduccions dels esbossos originals realitzats per Joan Junyer, qui també va realitzar figurins, que va conservar i va arribar a exposar a la mostra Art in Progress del Museum of Modern Art (MoMA) de Nova York. La il·luminació va a càrrec d'Olga Garcia i el vestuari, basat en els figurins originals, els signa Rosa García Andújar. S’ha elaborat també un complet programa de mà que compta amb els textos d’Antonio Ruz i Miguel Baselga.
També amb assajos i documentació dels musicòlegs Idoia Murga, Diego Alonso i Mònica Tarré, els que reconstrueixen els avatars de la gestació i intents de recuperació d'aquesta obra així com les seves influències populars.
Set funcions gratuïtes i una per streaming
L'estrena de La nit de Sant Joan es celebrarà el dimecres 23 de juny a les 18:30, amb emissió per Radio Clásica (RNE) i entrevista prèvia d'Olga Baeza a Antonio Ruz i Miguel Baselga. Hi ha programades 6 funcions més (dijous 24 i divendres 25 a les 18:30, dissabte 26 en funció doble, a les 12:00 i a les 18:30, i diumenge 27 a les 18:30).
La funció de dissabte 26 de juny a les 18:30 es podrà seguir en directe per Canal March i el canal de YouTube de la Fundación. Dijous 24 i diumenge 27 hi haurà una trobada amb els artistes al finalitzar els actes.
Com és habitual a la Fundación, les representacions seran gratuïtes.
La Fundació Joan March posarà a disposició del públic en general un nombre limitat d'invitacions, que podran sol·licitar-se a través de la pàgina web de la institució el divendres 18 de juny, de 9 a 12 del migdia.
L'assignació, si el nombre de sol·licituds supera la disponibilitat, es realitzarà mitjançant sorteig.
La nit de Sant Joan és el dotzè títol del format Teatro Musical de Cámara, sèrie iniciada el 2014 per la Fundación Juan March que presenta obres concebudes per a espais petits amb un nombre reduït d'intèrprets i tradicionalment excloses dels cercles escènics habituals. Vuit dels títols representats anteriorment han estat primeres interpretacions en temps moderns.
Amb el suport de: