Raquel García-Tomás (Barcelona, 1984) és una compositora especialitzada en creació interdisciplinària. Premio Nacional de Música del 2020, atorgat pel Ministeri de Cultura, el seu llenguatge resulta innovador i arriscat, però alhora presenta una veu pròpia de gran factura i segell. Amb la qualitat del seu treball únic i experimental ha sabut connectar amb el públic. Una bona mostra d’aquesta entesa va ser l’estrena de la seva òpera Je suis narcissiste, acollida amb molt d’entusiasme pel públic de Madrid i Barcelona durant la temporada 2018-19. 

En la seva residència al Gran Teatre del Liceu podrem gaudir de l’estrena de la seva nova òpera: Alexina B., amb direcció escènica de Marta Pazos i llibret d’Irène Gayraud. A partir de l’atorgament de la Beca Leonardo de la Fundación BBVA, el Liceu es va interessar a poder oferir la seva estrena absoluta. Serà, doncs, la segona òpera d’una dona presentada al Liceu (després de la Vinetea de Matilde Salvador, l’any 1974). Una reparació imprescindible! 

De què s’està fugint? 
Amb els anys he entès que fugir provoca que allò que em persegueix no deixi de créixer. De sobte, em giro i l’observo, com un animal salvatge. En mirar-lo als ulls m’adono que no és tan gran com creia, i ja no sento la mateixa por. Aquest animal soc jo mateixa, i allò de què fugia no era més que una petita part de mi volent-me fer saber el que no volia reconèixer. 

Podries citar un exemple del salt al buit que la societat ha de fer en els pròxims anys?
El salt al buit que urgeix, des del meu punt de vista, és el canvi d’hàbits autodestructius conseqüència del capitalisme voraç en el qual vivim. Siguem més ecorresponsables, desaccelerem aquest ritme frenètic que ens envolta, abracem la diversitat humana i visibilitzem, des del respecte, tots els qui encara no han tingut el seu espai i que, de ben segur, poden contribuir a un món més just per a tothom. 

Quina obra d’art de la història representa millor el salt al buit?
Leap into the Void (1960), d’Yves Klein. 

EXPOSICIÓ 
Del 18 de març al 2 d’abril de 2023 - Saló dels Miralls
Brizna
Instal·lació
Raquel García-Tomás, compositora - Lluc Queralt, fotògraf - María Sánchez, poeta 

CONVERSA
Dimecres 15 de març de 2023, 20h
Sala Tenor Viñas
Conversa entre Raquel García-Tomás, Marta Pazos i Irène Gayraud
Moderada per Víctor Garcia de Gomar