Notícies

'Afanador', del Ballet Nacional de España, al Liceu

Barcelona, 11 d'octubre de 2024

Un dels grans referents actuals de la dansa, Marcos Morau, director de la companyia La Veronal i Premi Nacional de Dansa 2013, debuta al Gran Teatre del Liceu amb 'Afanador', una producció pròpia del Ballet Nacional de España, dirigit per Rubén Olmo.

Valentí Oviedo, Marco Morau, Rubén Olmo i Marta Angerri.
Valentí Oviedo, director general del Liceu; Marcos Morau, director de La Veronal; Rubén Olmo, director del Ballet Nacional de España i Marta Angerri, directora general de Comerç. (© GTL)

El Gran Teatre del Liceu programa del 12 al 17 d'octubre sis funcions Afanador, un espectacle dirigit per Marcos Morau, director de la companyia La Veronal i Premi Nacional de Dansa 2013, i interpretat per Ballet Nacional de España. L'espectacle, trencador, va obtenir un gran èxit de públic i crítica a la seva estrena absoluta l'1 de desembre de 2023 al Teatro de la Maestranza de Sevilla. L'espectacle, de 90 minuts de durada, compta amb la presència sobre l'escenari de 33 ballarins de la companyia de dansa.

Marcos Morau s'ha inspirat en el reconegut fotògraf de moda colombià, Ruvén Afanador, retratista de ballarins, actors i músics establert a Nova York que s'ha submergit en el món del flamenc en dos llibres (Ángel gitano, de 2009 i Mil besos, de 2014), i que el 2008 va signar el cartell de la Biennal de Flamenc. 

Valentí Oviedo, director general del Liceu; Marcos Morau, director de La Veronal (© GTL)
Marcos Morau, director de La Veronal i coreògraf d''Afanador', amb Valentí Oviedo, director general del Liceu;  (© GTL)

Ruvén Afanador s'endinsa, en els seus retrats, en l'univers flamenc i també en el món de la tauromàquia intentant captar la seva essència extravagant. El coreògraf valencià s'ha fixat en la capacitat del fotògraf colombià "per a crear personatges a partir de modelar persones reals" i en la seva creativitat per a generar mons "que sorgeixen de la bellesa de la llum i de les ombres". L'espectacle resultant s'alimenta de la singular aproximació fotogràfica de Ruvén Afanador i explora la manera com un creador aliè al món del flamenc s'enamora de la seva fisonomia i es deixa seduir pel seu llenguatge "directe i punyent com una navalla afilada", en paraules de Morau.

A base de construir imaginaris suggerents i plàstics a partir de la mirada d'un altre creador, i sempre des del respecte admiratiu, Morau desenvolupa un exercici d'hibridació de dos llenguatges artístics —la fotografia i dansa—, a la recerca d'"un univers nou".  Tal com el mateix coreògraf explica, «Afanador l'ha impulsat a reflexionar sobre el parentiu vital entre composició fotogràfica i coreogràfica: el desafiament carnal que suposa, en totes dues, capturar la vida – això, que, per definició, no es deixa capturar». 

Rubén Olmo, director del Ballet Nacional de España. (© GTL)
Rubén Olmo, director del Ballet Nacional de España. (© GTL)

Morau se sent fascinat per la capacitat del fotògraf de crear personatges amb un joc radical de llums i ombres. Ruvén Afanador va immortalitzar amb la seva mirada deformant i altament teatral artistes flamencs de renom de totes les generacions, com El Torta o Concha Vargas, i també els relacionats amb l'avantguarda flamenca, com Israel Galván o Eva Yerbabuena, sense oblidar ballarins i balladors històrics com José Antonio o el mateix Rubén Olmo

'Afanador', Ballet Nacional de España (© Merche Burgos)
'Afanador' (© Merche Burgos)

Morau, que també és fotògraf i artista plàstic, sovint parteix en aquesta coreografia d'instantànies en blanc i negre, un dràstic contrast cromàtic que permet transformar el vestuari i l'escenografia, dissenyats per Silvia Delagneau i Max Glaenzel respectivament, en cataractes, allaus i tempestes. Ens enfrontem a una obra surrealista que subverteix el conegut i converteix els elements tranquil·litzadors de la tradició en estranys i irreconeixibles.

La coreografia ha estat realitzada pel mateix Marcos Morau, Lorena Nogal, Shay Partush, Jon López i Miguel Ángel Corbacho, assistent de direcció del Ballet Nacional d'España. Grans llaços, forques i bates de cua acompanyen la composició musical creada per Juan Cristobal Saavedra "Equip", amb la col·laboració especial de la cantant i compositora María Arnal. El camí que transita pel llindar de l'oníric, la mort i la vida ve de la mà del dramaturg Roberto Fratini Serafide, el disseny audiovisual de Marc Salicrú i el disseny d'il·luminació de Bernat Jansà.

Amb el suport de:

Logo Barceló group

Benefactor del Cercle de la Dansa

Logo Mesoestetic

Dates i entrades

'Afanador', Ballet Nacional de España (© Merche Burgos)
'Afanador' (© Merche Burgos)

Col·laboració amb la 080

El Gran Teatre del Liceu i la 080 Barcelona Fashion Week, que tindrà lloc del 14 al 17 d'octubre, s'uneixen en una col·laboració per donar visibilitat a ambdós esdeveniments i enfortir els valors compartits entre la moda i la cultura. L'espectacle de dansa Afanador posa en moviment l'obra de Ruven Afanador, reconegut fotògraf internacional de moda, destacat per la seva qualitat artística i per les seves col·laboracions amb revistes de prestigi com Elle, Vogue, Vanity Fair, Rolling Stone i New York Times Magazine.

L'estrena de l'espectacle comptarà amb la presència dels dissenyadors participants d'aquesta edició de la 080, oferint una plataforma per destacar el diàleg creatiu entre ambdós sectors. Aquesta iniciativa reflecteix la unió de talent i la voluntat d'enfortir la cultura visual i escènica de la ciutat.

Logo 080
'Afanador', Ballet Nacional de España (© Merche Burgos)
'Afanador' (© Merche Burgos)