Notícies

Barcelona s'omple de música amb Clàssica a la platja

Barcelona, 27 de juny de 2024

L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana oferiran els concerts populars de Clàssica a la Platja els dies 11 i 12 de juliol, a les 21h, a la platja de Sant Sebastià de Barcelona.

Els propers dies 11 i 12 de juliol, a les 21 h, la platja de Sant Sebastià de Barcelona s’omplirà de música clàssica amb una nova edició de Clàssica a la Platja, el programa de concerts gratuïts oberts a tota la ciutadania que organitzen L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana sota el paraigua de Barcelona Obertura

Aquesta iniciativa, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, serà un dels plats forts de la Regata Cultural, el programa d’activitats que impulsa el mateix Ajuntament per acompanyar l’arribada de la Copa Amèrica de vela, que tindrà lloc a partir del 22 d’agost a la capital catalana. 

Xavier Marcé, Robert Brufau  i Joan Oller a la roda de premsa de Clàssica a la platja.
Xavier Marcé, regidor de Cultura i d’Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona; Robert Brufau, director general de L’Auditori i Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana,  a la roda de premsa de Clàssica a la platja. (© Gran Teatre del Liceu) 

Clàssica a la Platja ha volgut fer aquest any una nova passa d’accessibilitat per a tothom. Així, durant els concerts es farà una prova pilot per transformar l’experiència del públic sord o amb algun tipus de discapacitat auditiva per mitjà d’una quinzena de motxilles immersives. A més, als dos concerts programats a la platja, s’hi han sumat tres concerts que cors de l’Orfeó Català i del Palau han ofert a entitats de la ciutat per dur la música a aquells col·lectius que, per les seves circumstàncies de salut o edat, no poden assistir als concerts de la platja. 

Clàssica a la Platja, que rep el suport de la Fundació ”la Caixa” com a soci estratègic, porta la música clàssica dels equipaments referents de la ciutat més enllà de les sales respectives per acostar-la a una audiència diversa i plural i així promoure-la entre tota la ciutadania. 

Roda de premsa de Clàssica a la platja.
Roda de premsa de clàssica a la platja.

Els concerts, oberts a tothom, ocuparan la sorra de la platja de Sant Sebastià, amb un escenari de 20 m d’ample per 22 m de profunditat i cobert amb una cúpula tipus òrbit. L’espai previst té capacitat per acollir unes 30.000 persones i l’accés es podrà fer a través de 3 entrades: una per la plaça del Mar, una altra entre el Club Natació Atlètic-Barceloneta i el Club Natació Barcelona (CNB) i, la tercera, pel lateral del CNB a l’alçada de l’escenari.

El muntatge incorpora dues pantalles al costat de l’escenari de 8 x 4,5 m; dues més de 6 x 3,5 m al mig de la platja, i una cinquena de 10 x 5,5 m a la plaça del Mar, perquè la gent més allunyada també pugui gaudir del concert a través de la realització en directe de Betevé. En aquesta realització, des de Betevé s’ha previst una unitat mòbil que controlarà 6 càmeres: una muntada sobre una grua, dues a la boca de l’escenari per donar primers plànols dels músics, una altra dins l’escenari per oferir un plànol a prop del director, i dues més muntades a la taula tècnica, per oferir plànols generals.

Joan Ramon Fuertes, Valentí Oviedo,  Xavier Marcé a la roda de premsa de Clàssica a la platja.
Joan Ramon Fuertes, director general adjunt de la Fundació ”la Caixa”; Valentí Oviedo, director general del Gran Teatre del Liceu i Xavier Marcé, regidor de Cultura i d’Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona,  a la roda de premsa de Clàssica a la platja. (© Gran Teatre del Liceu)

Així mateix, per garantir que el so arriba bé al llarg del més de mig quilòmetre de longitud de platja, s’ha muntat un dispositiu d’àudio especial basat en 2 Delays Mono al passeig i un Delay Stereo a la plaça del Mar.

Una edició de Clàssica a la Platja més inclusiva 

El públic assistent amb mobilitat reduïda i/o amb necessitats especials podrà gaudir dels concerts des d’un espai reservat o zona accessible que es troba al passeig del Mare Nostrum, 15, davant de l’edifici Desigual. Enguany, aquesta zona accessible s’ha multiplicat per 4 (16 x 4 m), ubicada en l’espai més òptim de tot el concert, i és la zona més indicada per a qualsevol persona amb necessitats especials. 

A més, el públic amb sordesa i discapacitat auditiva podrà provar, a través del Sistema Immersive Live, una quinzena de motxilles vibratòries i bucles d’inducció individual. Aquest servei comptarà amb un professional que té com a segona llengua l’LSC (la llengua de signes catalana). 

Les motxilles vibratòries amb un sistema de greus tàctic són dispositius que es col·loquen al pit o a l’esquena i converteixen les freqüències del so en vibracions. Permeten connectar un bucle magnètic individual i estan pensades per a persones sordes o amb discapacitat auditiva. 

Robert Brufau i Joan Oller a la roda de premsa de Clàssica a la platja.
Robert Brufau, director general de L’Auditori, i Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana, a la roda de premsa de Clàssica a la platja. (© Gran Teatre del Liceu)

Retransmissió

Tots dos concerts seran retransmesos en directe per Betevé i Catalunya Música i en podran gaudir tant la gent que s’estigui a la platja a través de la realització a les pantalles, com els espectadors que siguin a casa a través del canal de Betevé i l’emissora de Catalunya Música. 

Per poder garantir la retransmissió, en el cas del Liceu, el proper 8 de juliol està previst que el Patronat aprovi l’acord dels drets audiovisuals de Cor i Orquestra per fer-ne possible la difusió audiovisual.

 A més, el concert del dia 11 es podrà veure a través de CaixaForum+, la plataforma digital pionera dedicada íntegrament a la divulgació de la cultura i la ciència.

Informació dels concerts

Així, l’11 de juliol, a les 21 h, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la batuta del seu director titular, Ludovic Morlot, i l’Orfeó Català, acompanyats de grans veus catalanes, com són la soprano Serena Sáenz i el baríton Josep-Ramon Olivé, i veus internacionals tan reconegudes com la mezzosoprano Rinat Shaham i el tenor Freddie De Tommaso interpretaran un programa que suposarà una oda als himnes de grans esdeveniments esportius i que inclourà també obres consagrades del repertori més clàssic. 

Concert 11 de juliol

L’endemà, 12 de juliol, a les 21 h, serà el torn del Cor i l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu acompanyats pel Cor Infantil de l’Orfeó Català, sota la batuta de Gustavo Dudamel. Hi participaran també dos solistes de renom internacional, com són la violinista María Dueñas i el violoncel·lista Pablo Ferrández. El públic podrà gaudir d’un repertori pensat per a tots els públics, amb una selecció de les composicions més emblemàtiques de John Williams

Concert 12 de juliol

 

Una iniciativa de:

Logo Barcelona Obertura 2

Amb el suport de:

Logo Ajuntament de Barcelona

 

Fundació "la Caixa"

 

Logo Casa SEAT empresa
Hutchison_Port_Best