![Fabra i Coats | Sant Andreu](/sites/default/files/2025-02/Sant%20Andreu%203.png)
La segona òpera comunitària del Liceu comptarà amb música de Tomàs i Lucas Peire, direcció musical de Manel Valdivieso i posada en escena d’Israel Solà. Blanca Bardagil en signarà el llibret, inspirat en un procés de descoberta del territori.
La segona edició d'OPERA PRIMA s'estrenarà al juny de 2027 al Gran Teatre del Liceu, consolidant aquest projecte com un referent de creació comunitària al servei del diàleg . L’obra comptarà amb un llibret escrit per la dramaturga Blanca Bardagil, basat en una extensa recerca bibliogràfica sobre el barri i en desenes d’entrevistes amb el veïnat, aspecte que esdevé fonamental per donar veu a la memòria col·lectiva i convertir-la en font d’inspiració per a la ficció operística.
La música anirà a càrrec dels compositors Tomàs i Lucas Peire, que crearan una partitura arrelada a les realitats musicals del barri. La direcció musical recaurà en Manel Valdivieso, i la coordinació dels cors amb Buia Reixach. A nivell escènic, Israel Solà assumirà la direcció amb una mirada oberta i compromesa amb el territori. L’equip creatiu es completarà a mesura que vagi avançant el projecte.
![]() | ![]() |
A més del procés creatiu de l’òpera, es desplegarà tot un conjunt d’accions i iniciatives vinculades a aquest camí de creació, que esdevenen essencials per a la construcció comunitària. Aquestes dinàmiques no només acompanyen i enriqueixen l’obra, sinó que també reforcen la participació del veïnat, fomentant el diàleg, la reflexió i la connexió amb el territori.
La primera col·laboració ja s’ha concretat amb la creació dels cartells de l’òpera, un projecte conjunt entre l’escola d’Art i Disseny La Llotja (al barri de La Sagrera) i l’Associació Arteteràpia Artenea (a Congrés i els Indians). El diàleg entre l’òpera i el districte impregna tot el procés de creació, amb l’objectiu de promoure la vertebració social a través de l’art i fer visible el talent local. Aquest intercanvi entre l’àmbit artístic i la comunitat ofereix als participants una experiència única que transcendeix l’escenari i es projecta en el teixit social del barri. El projecte comunitari Opera Prima Sant Andreu buscarà que en cadascun dels set barris s’estableixi algun tipus de col·laboració des de la participació i/o la creació operística.
![]() | ![]() |
OPERA PRIMA és un projecte multidimensional que va més enllà de la creació d'una òpera amb el veïnat del districte. Suposa, també, un procés de mediació comunitària durant tres anys establint col·laboracions arreu la creació artística i la cultura amb les entitats, equipaments i veïnats. Així, busca establir espais de relacions entre el territori i el Liceu de manera que puguin conèixer de prop el teatre i endinsar-se en la creació operística a través de l'assistència com a públic, activitats, visites i els programes del LiceuApropa i LiceuAprèn.
El Liceu va iniciar al 2018 una línia de producció comunitària amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament dels drets culturals de la ciutadania —igualtat, diversitat, reequilibri territorial i democràcia cultural— així com contribuir a l’equitat en la participació i gaudi de l’òpera. Cada procés té una durada de tres anys, des de la seva concepció fins a la representació a la Sala Principal del Gran Teatre del Liceu, convertint-se en un gran repte de ciutat i un pas endavant cap a una institució sensible a les realitats del segle XXI.
Aquest projecte busca generar una transformació transversal dins i fora del Liceu, promovent processos de participació activa i sinergies comunitàries. La vertebració social del territori a través de la creació artística és un dels seus eixos principals, juntament amb l’apropament de l’òpera a una població diversa i la participació activa de la comunitat. Alhora, ofereix als professionals del Liceu una experiència enriquidora i única que reforça el vincle entre l’art i la societat.
![]() | ![]() |
La Comissió Europea ha validat i cofinançat la iniciativa OPERA PRIMA mitjançant el projecte AMPLIFY, que aporta fons per al seu desenvolupament. Aquest projecte es configura com un consorci format pels següents socis europeus sota el lideratge del centre tecnològic Vicomtech: Cooperativa Paulo Lameiro CRL, Toscana Produzine Musica ETS, Fèisean nan Gàidheal, Centrum Wiskunde & Informatica, Technological University of the Shannon: Midlands Midwest, Salsa Sound LTD, Norges Teknish-Naturvitenskapelige Universitet NTNU, François Matarasso, Europe Jazz Network, F6S, Last Tour, Stichting Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid i Gran Teatre del Liceu. Amb l’objectiu de fomentar la connexió humana al sector cultural, es crearan dues eines tecnològiques, AMPLIFY PORTABLE, que permetrà als músics tocar, aprendre i interpretar música junts des de qualsevol lloc, i AMPLIFY IMMERSIVE, que permetrà als artistes crear i compartir experiències interactives en directe amb públic remot. El projecte establirà un marc metodològic i ètic per guiar el desenvolupament de les eines i garantir que la tecnologia millori la qualitat de vida dels ciutadans alhora que potenciï la creativitat alhora que en promou la inclusió.
OPERA PRIMA es posiciona com una proposta única en el panorama operístic. La seva aposta per l’òpera de nova creació, concebuda amb i des de la comunitat, és un exemple de com l’art pot esdevenir un motor de transformació social, un estímul creatiu i un espai per a la innovació cultural i la celebració col·lectiva.
Amb el suport de:
![]() | ![]() | ![]() |