• La nova organització del Departament Musical del Liceu té com a objectius la consolidació del projecte musical encarregat al mestre Pons i l’ampliació del seu  àmbit d’actuació per atendre noves necessitats del Teatre, tant artístiques, de nous formats i públics, educatives i socials
  • D’aquesta manera, el mestre Josep Pons renova com a director musical del Liceu per a quatre temporades addicionals amb la comesa de solidificar el pla musical iniciat el 2012 i liderar la projecció de futur de l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu
  • Conxita Garcia, persona de confiança del mestre Pons i amb àmplia experiència al Liceu com a directora del Cor, assumeix una nova responsabilitat com a adjunta a la direcció musical i Pablo Assante, agafa el relleu a la direcció del Cor del Teatre
  • El nou càrrec d’adjunta a la direcció musical té tres àmbits principals d’actuació: assistència i assessorament musical al Teatre, suport transversal a diferents departaments del Teatre i col·laboració en projectes de perfeccionament i professionalització del departament
  • Assante ha estat director del Cor de teatres lírics internacionals com ara els de Dresden (Semperoper) i el Teatre Carlo Felice de Gènova, entre d’altres. També ha col·laborat amb el Teatro dell'Opera i l'Accademia Nazionale di Santa Cecilia di Roma, Staatsoper München, etc.
  • El nou director del Cor ha treballat amb mestres de gran renom internacional com Kurt Masur, George Prêtre, Sir Colin Davis, Christian Thielemann, Fabio Luisi, Kiril Petrenko

Barcelona, 19 de juliol de 2021. El Gran Teatre del Liceu ha presentat avui en roda de premsa la reorganització del Departament Musical del Liceu, aprovada anteriorment per la Comissió Executiva del Teatre i ratificada pel Patronat. Aquesta nova organització pretén la consolidació del projecte musical encarregat al mestre Pons i l’ampliació del seu àmbit d’actuació per atendre noves necessitats del Teatre, tant artístiques, de nous formats i públics, educatives i socials.

Per a fer-ho possible, s’ha renovat a quatre temporades addicionals el contracte del mestre Josep Pons com a director musical del Gran Teatre, amb la comesa de donar continuïtat al projecte de millora de l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu i de posar els fonaments musicals del Teatre dels propers anys. El mestre ha manifestat que accepta l’encàrrec amb “la il·lusió i el ferm propòsit de consolidar el Projecte Musical que ha de dur al Cor i l’Orquestra a l’excel·lència que tots desitgem pel nostre Teatre”.

Unes de les línies de treball previstes amb l’Orquestra és la d’assolir la plantilla acordada en el vigent pla musical de l’Orquestra que durà a incorporar un total de 30 noves places des de la temporada 2014-2015 fins a les tres temporades següents, així com elaborar el nou pla estratègic de creixement i consolidació per als propers anys. També està prevista la consolidació del Cicle de Concerts Simfònics al Teatre, el Cicle de Música de Cambra i grups amb Denominació d’Origen Liceu, així com el projecte de gires al territori i intercanvis internacionals.  Una de les novetats és el nou projecte d’enregistraments que inclou la participació a la plataforma digital del Liceu, l’acord de col·laboració amb l’editora Harmonia Mundi France per a la gravació de dos títols anuals i la participació en el projecte audiovisual de música simfònica 360º de La Caixa. L’Orquestra Simfònica del Liceu també incrementarà la participació al projecte Social i al projecte Educatiu, considerats essencials pel nou disseny futur de Teatre.

Per a solidificar aquest pla estratègic de creixement i millora artística, Pons comptarà amb el suport d’una adjunta a la direcció musical que serà Conxita Garcia, persona de total confiança del mestre i amb àmplia trajectòria al Liceu, on hi està vinculada des de fa 18 anys i ha estat la directora titular del Cor des de l’any 2015. “Ha estat un veritable orgull ser la mestra del nostre Cor durant aquestes 6 temporades i haver esdevingut la primera dona en ocupar aquest càrrec en la línia històrica del Teatre” ha assegurat Conxita Garcia.

La nova responsabilitat d’adjunta a la direcció musical està directament vinculada amb el mestre Pons i té tres àmbits principals d’actuació: assistència i assessorament musical al Teatre, tant en les produccions futures com en les que s’estiguin duent a terme; suport a diferents departaments del Liceu i col·laboració en projectes de perfeccionament i professionalització. En aquest sentit, Garcia ha manifestat que inicia aquesta nova etapa “amb tota la il·lusió de seguir treballant de manera transversal i musical en tots els àmbits i departaments, amb l’objectiu de fer del nostre Teatre un referent artístic-musical”.

El relleu a la direcció del Cor l’agafa el director argentí Pablo Assante, que té entre d’altres reptes,  l’objectiu de consolidar el procés de millora artística del Cor, assolint un Cor a 60 membres, potenciant la creació d’un Cicle propi de Música Coral al Teatre i la promoció de concerts en gira. Assante admet que arriba al Liceu “agraït i honrat tant per la confiança, com per l'oportunitat de formar part d’aquest Teatre i tot el que aquest representa en l'escena musical internacional”. “Sento molt entusiasme i motivació per encarar aquesta nova etapa, amb el focus posat en el desenvolupament de la qualitat musical i artística” afegeix.

En aquesta nova estructura del Teatre, Antoni Pallès amplia l’àmbit de responsabilitat i assumeix també el LiceuAprèn i el LiceuApropa, quedant com a director del Departament Musical, Educatiu i Social, i Josep M. Armengol queda designat director tècnic d’Orquestra i Cor.

Josep Pons

Considerat un dels directors més rellevants de la seva generació, Josep Pons és el director musical del Gran Teatre del Liceu.

L’any 1985 va fundar l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure i, l’any 1993, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. És director honorari de l’Orquesta y Coro Nacionales de España i de l’Orquesta Ciudad de Granada, de les quals va ser director artístic i titular. Va ser també director musical executiu de les cerimònies olímpiques de Barcelona 92.

L’any 1999 va ser distingit amb el Premio Nacional de la Música que atorga el Ministeri de Cultura, és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts i doctor honoris causa de la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2019 va ser guardonat amb la Medalla d’or al mèrit en les Belles Arts.

Ha enregistrat una cinquantena de títols per a Harmonia Mundi France i Deutsche Grammophon, i n’ha obtingut els màxims guardons: Grammy, Cannes Classical Awards, Grand Prix de l’Académie Charles Cross, Diapasson d’Or i Choc de la Musique.

Dirigeix habitualment les principals orquestres i ho fa a les sales d’arreu del món, i ha establert una relació continuada amb l’Orchestre de París, la Philharmonia, la City of Birmingham, la Gewandhaus de Leipzig, la Staatskapelle de Dresden, l’NHK de Tòquio o la BBC Symphony Orchestra, amb la qual ha fet diverses aparicions als BBC Proms de Londres.

Va debutar al Gran Teatre del Liceu el 1993 i des del 2012 n’és el director musical, amb l’encàrrec de projectar l’orquestra en l’àmbit internacional.

Conxita Garcia

Nascuda a Barcelona, es graduà en direcció d'orquestra, direcció de cor i cant. Va ser directora-fundadora del Cor Jove de l’Orfeó Català i sotsdirectora de l’Orfeó Català. També ha estat directora del Cor dels Amics de l’Òpera de Girona i presidenta de la Federació de Corals Joves de Catalunya, amb qui va ser guardonada amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (1994).

Ha realitzat nombrosos concerts per les millors sales d'arreu d'Europa i nombrosos enregistraments per a CD, DVD, ràdio i televisió.

Va debutar al Gran Teatre del Liceu com a mestra assistent del Cor i ha col·laborat en la direcció musical de diferents produccions operístiques. Continuadora del l'estil de cant iniciat per Romano Gandolfi i seguit per José Luis Basso, de qui Conxita Garcia en fou directora assistent, va ser nomenada directora titular del Cor del Gran Teatre del Liceu l'any 2015.

Pablo Assante

Nascut a Quilmes (Argentina), Assante es llicencià en Música, especialitat direcció orquestral i direcció coral a la Universitat Catòlica Argentina i va prosseguir amb l'estudi de les dues especialitats al Mozarteum de Salzburg (càtedra Denis Russell / Jorge Rotter i Karl Kamper).

Ha estat director del Cor de teatres lírics internacionals com ara els de Saarbrücken, Dresden (Semperoper) i el Teatre Carlo Felice de Gènova, entre d’altres.

També ha col·laborat amb el Teatro dell'Opera i l'Accademia Nazionale di Santa Cecilia di Roma, Staatsoper München, etc. El nou director del Cor ha treballat amb mestres de gran renom internacional com Kurt Masur, George Prêtre, Sir Colin Davis, Christian Thielemann, Fabio Luisi, Kiril Petrenko.