News

El Liceu recorda Victoria de los Ángeles

El 7 de novembre, el Liceu ret homenatge a Victoria de los Ángeles en una gala que recorda el nucli del seu repertori operístic.

Image
Lucas Macías Navarro, Víctor Garcia de Gomar, Valentí Oviedo, Helena Mora i Marc Busquets.
Lucas Macías Navarro, Víctor Garcia de Gomar, Valentí Oviedo, Helena Mora, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles i Marc Busquets, comissari de l'Any Victoria de los Ángeles.
  • El proper 7 de novembre, el Gran Teatre del Liceu ret homenatge a Victoria de los Ángeles en una gala que recorda el nucli del seu repertori operístic amb destacades figures femenines internacionals amb la direcció del mestre Lucas Macías i Julius Drake al piano.
  • Amb una proposta escènica signada per Vincent Huguet, sobre l’escenari es presenta el vestuari de la mateixa soprano. Aquesta gala, comissionada per Marc Busquets, reivindica la petjada de la soprano dins el món de la lírica i el llegat d’una de les cantants més admirades a nivell internacional.
  • Aquest homenatge s’emmarca dins les activitats programades per la Fundació Victoria de los Ángeles en motiu de la commemoració dels 100 anys del naixement de la soprano barcelonina.
  • Victoria de los Ángeles és considerada una de les grans llegendes líriques del segle XX, destacada per la seva extraordinària veu i interpretacions. La seva contribució a l'òpera i al repertori líric segueix sent avui en dia admirada i influent en el món de la música clàssica.
  • El 13 de gener de 1945, va fer el seu debut oficial al Gran Teatre del Liceu com a Comtessa d'Almaviva de Le nozze di Figaro, convertint-se des de llavors en una de les veus més estimades pel públic liceista. Des de llavors, al Teatre hi va actuar 68 vegades.

Barcelona, 2 de novembre de 2023. El Gran Teatre del Liceu ret homenatge a Victoria de los Ángeles el proper 7 de novembre en una gala que recorda el nucli del seu repertori operístic amb destacades figures femenines internacionals i amb direcció escènica de Vincent Huguet.

Amb una vocació molt primerenca i estudis del Conservatori Superior del Liceu, la seva carrera internacional es desenvolupa molt ràpidament per teatres de gran prestigi com l’Opéra de París, el Teatro alla Scala de Milà, la Royal Opera House de Londres, el Teatro Colón de Buenos Aires, el Metropolitan Opera House de Nova York, el Festival de Bayreuth, entre altres.

Image
Victoria de los Ángeles en el recital 'Les millors veus del Món' al Palau Sant Jordi.
Victoria de los Ángeles en el recital 'Les millors veus del Món' al Palau Sant Jordi.

El 19 de maig de 1944 debutà en solitari al Palau de la Música Catalana en un concert en dues parts: la primera acompanyada pel Quartet Ibèric i la segona per Pere Vallribera. Poc després, el 13 de gener de 1945, va fer el seu debut oficial al Gran Teatre del Liceu com Comtessa d'Almaviva de Le nozze di Figaro. Posteriorment, succeïren grans èxits com Manon (1945 i 1956), La bohème (1946, 49 i 56), Tannhaüser (1948 i 1950), Lohengrin (1949), Freischütz (1949), Madama Butterfly (1955), Il barbiere di Siviglia (1958) o La Atlàntida (1961 i 1992). En aquest sentit, el 1961, es destaca la seva participació a l'estrena pòstuma, en versió de concert, de L'Atlàntida de Manuel de Falla al Gran Teatre del Liceu, dirigida per Eduard Toldrà. En total, al Liceu, hi va actuar 68 vegades. L'última vegada que va cantar al Liceu va ser al 92 amb L'Atlàntida. Però el 94 va participar en un concert al Palau Sant Jordi (La Gran Gala – Les millors veus del món), després de l'incendi per a la recontrucció del Teatre.

Image
Victoria de los Angeles a un recital al Liceu l'any 1992.
Victoria de los Ángeles al Gran Teatre del Liceu en el recital de l'any 1992.

L’1 de novembre de 2023, és la data que marca l’inici de la commemoració anual del centenari del naixement de la soprano (1923-2005). La Fundació Victoria de los Ángeles fundada l’any 2007 amb la missió de conservar i difondre el seu llegat, ha treballat per fer d’aquesta efemèride l’ocasió per reivindicar la figura de Victoria de los Ángeles a nivell nacional i internacional com a artista però també com a dona i pionera, donant-la a conèixer a la ciutadania com un dels referents sorgits al país durant el segle XX.

El centenari és un esdeveniment d’excepcional interès públic pel Govern d’Espanya i Any Victòria dels Àngels per la Generalitat de Catalunya. Entre els objectius del Centenari es troben consolidar la seva figura dins la cultura del país, recordar la seva trajectòria, recuperar el seu llegat vital i artístic desconegut fins ara, reivindicar de les diferents facetes com a artista, dona i mare i contribuir a la formació de talent jove a partir de la seva figura.

Entre les activitats programades per l’Any Victoria de los Ángeles, destaca la gala que tindrà lloc al Teatre.