• Davidsen, Meier i Theorin celebren el 175è aniversari del Gran Teatre del Liceu amb un concert centrat en Richard Wagner. Una constel·lació de estrelles del cant wagnerià que han centrat la seva carrera en aquest compositor, tan associat al coliseu de la Rambla
  • Totes tres aniran acompanyades de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, que seguirà les indicacions del mestre Josep Pons, un expert en aquest repertori
  • A la segona part, algunes escenes d’Elektra de Richard Strauss recuperaran la memòria del muntatge de Patrice Chéreau, amb un lloc destacat dins dels annals del Teatre
  • Davidsen enllaça el recital amb Il trittico de Puccini, que arriba al Liceu després de 35 anys amb una espectacular producció de Lotte de Beer dirigida per la mestra Susanna Mälkki

Barcelona, 10 de novembre de 2022. El Gran Teatre del Liceu uneix tres generacions de cantants que han destacat per les seves interpretacions de Richard Wagner, un dels compositors més estimats al Teatre. Al costat d’Iréne Theorin i Waltraud Meier, que han estat les millors Isolde i Brünnhilde de la seva generació i han marcat un cànon, ara es presenta la gran Lise Davidsen. Ella encarna la promesa de les millors nits amb aquests rols.

Entre totes tres ofereixen una selecció de grans escenes wagnerianes. El recital està dividit en dues parts. L’obertura l’encapçalarà Davidsen, cantant  l’amor d’Elisabeth (Tannhäuser) amb l’ària "Dich, teure Halle" seguida de "Allmächt'ge Jungfrau, hör mein Flehen!"; la narració de Waltraute, en què explica a Brünnhilde la desfeta de Wotan (Götterdämmerung), que l’interpretarà Meier; Iréne Theorin tancarà la primera part cantant el preludi i la mort d’Isolda. A la segona part, Theorin interpretarà l’alegria malaltissa d’Elektra de l’òpera de Richard Strauss en dues generoses escenes: “Allein! Weh, ganz allein” (Escena inicial) i "Die Tausende, die Fackeln tragen" (Escena final). Les altres dues cantants l’acompanyaran: Lise Davidsen fent de Chrysothemis i Waltraud Meier, Klytaemnestra.

Tot plegat és una festa wagneriana i straussiana a la qual s’afegeixen l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu i el seu director, Josep Pons, bon coneixedor d’aquest repertori.

Les cantants wagnerianes

Lise Davidsen, en canvi, s’estrena avui en aquest escenari, precedida d’una més que notable fama arran dels seus enregistraments, les actuacions a Bayreuth, Londres, Milà, Nova York i, més a prop, al Festival Castell de Peralada. Aquesta temporada 2022/2023 també actua al Gran Teatre del Liceu dins de l’excepcional producció de Il trittico de Puccini. Dirigida per Susanna Mälkki i amb la direcció escènica de Lotte de Beer, Davidsen interpretarà a Girogetta, dins de Il tabarro.

Waltraud Meier va debutar a Würzburg el 1976 com a Lola (Cavalleria rusticana), es va formar sobre els escenaris de Mannheim i Dortmund, on va encarnar fins a trenta-cinc rols en set anys. El seu triomf a Bayreuth com a Kundry, el 1983, la va situar com una de les grans cantants wagnerianes.

Iréne Theorin ha visitat més sovint  el Liceu des que hi va debutar, fa una dècada, amb motiu de la visita del Festival de Bayreuth a Barcelona. D’aleshores ençà, se l’ha vista en recital a Tristan und Isolde, Die Walküre (La valquíria), Siegfried i Götterdämmerung (El capvespre dels déus) —inoblidable, aquell final, amb el Walhalla esfondrant-se davant seu—.