• El Liceu distingeix la cantant Sondra Radvanovsky, la Societat del Gran Teatre del Liceu i Cercle del Liceu, l’historiador i crític musical Roger Alier, la Família Puig, Fundació ”la Caixa”, la ballarina i coreògrafa Assumpció Aguadé.
  • La Medalla d’Or és la màxima distinció honorífica que lliura la institució.
  • Aquests guardons es reprenen, després dels últims anys d’incertesa, dins del marc de la celebració del 175è aniversari del Teatre.
  • Des de la seva creació, les medalles s'atorguen amb la finalitat d’enaltir la tasca, la dedicació i l’activitat portada a terme per persones, institucions o col·lectius en diferents àmbits culturals, posant per davant el prestigi, la internacionalització i reconeixement de la cultura i, més en concret, del Gran Teatre del Liceu, com a referent en l’àmbit operístic.
  • L’acte de lliurament de les medalles d’enguany tindrà lloc el proper 13 de juliol al Gran Teatre del Liceu.
Image
Sondra Radvanovsky a 'Macbeth'. (© David Ruano)
Sondra Radvanovsky a 'Macbeth'. (© David Ruano)

Barcelona, 12 de maig de 2023. El Patronat del Gran Teatre del Liceu, encapçalat pel president Salvador Alemany, ha aprovat concedir la Medalla d’Or del Gran Teatre del Liceu a la cantant Sondra Radvanovsky, la Societat del Gran Teatre del Liceu i el Cercle del Liceu, l’historiador i crític musical Roger Alier, la Família Puig, Fundació ”la Caixa”, la ballarina i coreògrafa Assumpció Aguadé. L’acte de lliurament de les medalles d’enguany tindrà lloc el proper 13 de juliol al Gran Teatre del Liceu.

Aquests guardons es reprenen, després dels últims anys d’incertesa, dins del marc de la celebració del 175è aniversari del Teatre. Des de la seva creació, les medalles s'atorguen amb la finalitat d’enaltir la tasca, la dedicació i l’activitat portada a terme per persones, institucions o col·lectius en diferents àmbits culturals, posant per davant el prestigi, la internacionalització i reconeixement de la cultura i, més en concret, del Gran Teatre del Liceu, com a referent en l’àmbit operístic.  Aquests mèrits que s’estableixen en sis categories: Artística, Institucional, de Servei o especial dedicació, Filantropia, Mecenatge i Dansa. En tots aquests camps, els guardonats han treballat a un nivell artístic o professional d’excepcional qualitat, prestant serveis destacats o eminents que els fan clarament mereixedors de rebre aquesta distinció.

El guardó, que és la màxima distinció honorífica que atorga la institució, lliura enguany 6 medalles que reconeixen l’excel·lència i la contribució dels premiats, no tan sols enfront al Liceu sinó també per la cultura i el país.

Amb la concessió de la Medalla d’Or artística a Sondra Radvanovsky el Liceu vol honorar la seva predisposició envers el Teatre, saber fer i estima a la institució. Radvanovsky s’ha coronat en els últims anys com una de les artistes més estimades del Teatre i ha protagonitzat alguns dels moments més memorables de les últimes temporades.

La Medalla d’Or institucional lliurada a la Societat del Gran Teatre del Liceu i el Cercle del Liceu reconeix aquests dos ens com parts imprescindibles en la història del Liceu. Pel que fa a la Societat, com a fundadors del teatre, aquest guardó reconeix la extraordinària aportació i incansable tasca de promoció de l’òpera i el teatre al llarg de tots aquests anys. El Cercle del Liceu ha estat i continua sent una peça clau per al Liceu. L'estima i la cura per la institució al llarg dels anys i el suport temporada rere temporada són essencials perquè el Liceu pugui seguir caminant com ho ha fet fins ara.

Image
Roger Alier.
Roger Alier.

Amb la concessió de la Medalla d’Or d’especial dedicació a Roger Alier, el Teatre elogia la seva feina com a divulgador operístic i per la seva vinculació al Teatre, del que ha publicat tres llibres i innumerables crítiques en els quals s’ha reflectit sempre el seu vincle i estima a la institució.

La Família Puig ha estat vinculada i ha donat el seu suport incondicional al Liceu i les seves temporades artístiques de forma activa en tots els seus programes. El Liceu li atorga la Medalla d’Or de filantropia per la seva tasca de suport vers el Liceu, l’òpera i la música.

Amb el lliurament de la Medalla d’Or de mecenatge, el Liceu distingeix la Fundació “la Caixa” per la seva implicació en la creació, difusió i protecció de la cultura i el seu incondicional suport al Liceu des de la seva reconstrucció.

Amb la concessió de la Medalla d’Or de la dansa a Assumpció Aguadé, el Liceu vol honorar una de les ballarines que ha actuat en més ballets i òperes vinculats al Gran Teatre del Liceu i una de les figures més rellevants de la seva generació i de la història de la dansa clàssica a Catalunya. Més enllà del seu talent i la seva tècnica com a ballarina, Aguadé és un dels esglaons fonamentals de la transmissió de la dansa clàssica a Catalunya i del llegat coreogràfic i artístic de Joan Magrinyà.