News

Barcelona, capital de la lírica i la clàssica

El Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori s'uneixen per presentar una nova edició de l'Obertura Spring Festival.

Foto de familia de la presentació del Barcelona Obertura Spring Festival.
Foto de família del Barcelona Obertura Spring Festival Ciutat de Clàssica.

Barcelona, 12 de febrer de 2024. El Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori han presentat avui la cinquena edició del festival Barcelona Obertura Spring Festival, que tindrà lloc entre el 5 i el 24 de març, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives. El Festival, una selecció de les propostes més destacades de les tres institucions culturals durant el mes de març, compta també amb la col·laboració d’Ibercamera, Franz Schubert Filharmonia i el Conservatori del Liceu.

Una edició en la qual se segueix treballant amb els objectius fundacionals de posicionar Barcelona com a ciutat de cultura i música. Durant el mateix període també es portarà a terme el festival Ciutat de Clàssica que ofereix a la ciutadania 23 concerts gratuïts a diferents espais de la ciutat. 

Tot teixint complicitats entre equipaments i enfortint la vinculació entre la clàssica i la ciutat, el festival selecciona any rere any edificis històrics i emblemàtics relacionats amb esdeveniments o efemèrides de Barcelona per a convertir-los en escenaris de música. Els objectius del festival inclouen donar oportunitats a músics i formacions locals joves, fer més accessible la música clàssica, així com la creació de nous públics a Barcelona.

Barcelona Obertura Spring Festival 

En aquesta 5a edició de l’Spring Festival, el Gran Teatre del Liceu proposa una de les produccions estrelles de la temporada amb el segell del reconegut director Robert Wilson, que torna al Liceu amb El Messies de Händel, revisat per Mozart. Fascinat per l’estructura de la composició i una arquitectura que li ofereix una gran llibertat creativa, Wilson ocupa aquesta música grandiosa, tal vegada abstracta, gairebé matemàtica, que parla d’esperança. Josep Pons i un bouquet de solistes referents com ara Julia Lezhneva, Kate Lindsey, Richard Croft i Krešimir Stražanac oferiran una lectura excitant, precisa i emocionant. 

'El Messies' amb posada en escena de Robert Wilson.
'El Messies' amb posada en escena de Robert Wilson.

Per la seva banda, el Palau de la Música Catalana ofereix un total de set propostes artístiques molt diverses. Començarà la Franz Schubert Filharmonia interpretant el 5 de març un programa amb obres de Beethoven i Mozart dirigit per Christoph Eschenbach. El 6 de març, la pianista Anna Vinnitskaya protagonitza un programa amb obres de Franck, Skriabin, Widmann i Schumann. El 14 de març, el prestigiós Quartet Casals interpreten L’Art de la Fuga de Bach, Reflections on the Theme B-A-C-H i el quartet “Razumowsky” de Beethoven. El 16 de març, tindrà lloc  L’incoronazione di Poppea de Claudio Monteverdi de la mà  de The English Concert, dirigit per Harry Bicket, amb Jeanine De Bique que encapçala un elenc de solistes, juntament amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana. El 17 de març, el director Jordi Savall, acompanyat pels seus conjunts, Le Concert des Nations i La Capella Reial de Catalunya, dirigirà la Passió segons Sant Joan de Bach. El 18 de març, Peter Whelan, juntament amb English Baroque Soloists i Monteverdi Choir present l’oratori bíblic Israel a Egipte de Händel. Per últim, un dels referents de la nova generació de liederistes, el italià Andrè Schuen debutarà al Palau el 19 de març amb un programa amb El corn màgic de la joventut de Gustav Mahler al centre, acompanyat per l’Ensemble de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana i dirigit per la directora Anna Sułkowska-Migoń.

Christoph Eschenbach
Christoph Eschenbach.

L'Auditori proposa set cites ineludibles amb quatre estrenes mundials de creadors del país. Per començar, el 7 de març, la violoncel·lista Alisa Weilerstein amb Inon Barnatan al piano oferiran tot un "tour de force" interpretant la integral de sonates per a violoncel i piano de Beethoven. L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) presenta tres programes dins el festival, totes elles sota la batuta del seu director titular, Ludovic Morlot. El primer programa serà el divendres 8 de març amb el reconegut violinista Augustin Hadelich, on interpretaran la Simfonia n. 4 de Brahms, el concert per a Violí n. 1 de Britten i seran els encarregats de l’estrena absoluta de Utopia d’Oriol Saladrigues

El segon programa tindrà lloc els dies 15, 16 i 17 de març amb la veu de la mezzosoprano Fleur Barron, i interpretaran las Cinco Canciones Negras de Montsalvatge, Shéhérazade, Pavane pour une infante défunte i Daphnis et Chloé de Ravel (el programa que l’OBC portarà de gira a les mítiques sales Elbphilharmonie d’Hamburg i Konserthuset d'Estocolm) i tindrà lloc l’estrena absoluta de l’obra Las constelaciones que más brillan de la compositora Raquel García-Tomás

Raquel García- Tomás.
Raquel García- Tomás.

Per últim, el cap de setmana del 22, 23 i 24 de març l’OBC acompanyarà al pianista Denis Kozhukhin i la soprano Anna Devin, en un programa amb la Simfonia n. 7 de Sibelius, el concert per a piano n. 2 de Brahms i l’estrena absoluta de Songs for Júlia del compositor Josep Maria Guix. A més, juntament amb Ibercamera, L’Auditori presenta el concert a càrrec de MusiAeterna sota la batuta de Teodor Currentzis interpretant el Requiem de Mozart el dilluns 11 de març i el concert amb l’Orquestra Simfònica de Düsseldorf i el director Adam Fischer, qui ens oferiran la Simfonia n. 5 de Mahler i la Simfonia n. 45 de Haydn. 

Enguany, el festival finalitzarà amb la darrera proposta de L’Auditori, protagonitzada per la Banda Municipal de Barcelona amb José Pascual-Vilaplana a la direcció, el 24 de març tindrà lloc l’estrena absoluta de la Simfonia Gaudí, obra del compositor Albert Guinovart

Ciutat de Clàssica

Juntament amb el Barcelona Obertura Spring Festival, també tindrà lloc el festival Ciutat de Clàssica, que es durà a terme del 6 i el 23 de març amb una programació que abraça tots els districtes (10) de Barcelona. Un festival gratuït i obert a la ciutadania, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona. La iniciativa proposa 23 concerts en un seguit d’edificis històrics i emblemàtics de la ciutat, juntament amb museus i altres equipaments municipals, que es converteixen per unes hores en escenaris de joves talents locals. 

Roda de premsa del Barcelona Obertura Spring Festival.
Roda de premsa del Barcelona Obertura Spring Festival.

Tres línies artístiques defineixen la programació d’enguany. El primer, el 150è Aniversari d'Arnold Schönberg: amb motiu de la celebració del seu naixement descobrirem les seves creacions durant la seva estada d’un any a Barcelona, algunes de les seves obres mestres cambrístiques així com la seva admiració pels clàssics Brahms i Strauss i també la seva influència en els compositors catalans Joaquim Homs i Robert Gerhard. 

Tres universos, tres dones és la segona línia: al llarg de 5 concerts, descobrim obres claus de tres gran figures femenines de la composició, en gran part desconegudes pel públic general. Tres compositores amb una veu molt singular i llenguatge icònic: Dora Pejačević (Croàcia, 1885-1923), Marie Jaëll (França, 1846-1925) i Amy Beach (Estats Units, 1867-1944). 

Finalment, el Made in Barcelona inclou 5 concerts amb repertoris inspirats, creats o interpretats a la ciutat, que recullen la història de visites i estades de grans músics i compositors a Barcelona. 

A més, el Festival proposa diversos programes encàrrec, com ara els recitals a càrrec dels organistes Jaime González-Sierra i Berenguer Montserrat que realitzaran dos concerts al voltant de la producció musical per a orgue a Barcelona, creant un recorregut per varies esglésies de la ciutat.

En aquests 23 concerts hi participaran uns dos-cents músics, entre ells: el Quartet Atenea (Premi El Primer Palau 2022 i Prix Crédit Suisse del Festival de Lucerna 2023); el Bärhof Ensemble, qui estarà a càrrec de l’estrena absoluta d’una peça del compositor Joan Magrané; el debut a l’Estat Espanyol de la jove pianista francesa Arielle Beck; i el debut a casa nostra del guardonat Trio Orelon (amb el català Arnau Rovira i Bascompte al violoncel); entre d’altres. Els cors del Palau de la Música Catalana (Cor de Noies i Cor Mitjans), els músics de l’orquestra del Liceu i de l’OBC presentaran un total de sis concerts. 

Espais com Antiga Fabrica estrella Damm, Casa Batlló, Museu Nacional d'Art de Catalunya, Pavelló Mies van der Rohe, CASA SEAT, Biblioteca Gabriel García Márquez, Fundació Miró, Mirador torre Glòries, Palau Güell, la Xarxa de Centres Cívics de l'Ajuntament de Barcelona repeteixen la col·laboració amb el festival que enguany incorpora com a nous escenaris el Museu Picasso, la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, l’Oratori Sant Felip Neri, l’Ateneu La Bòbila, el Centre Cívic Cotxeres de Sants, les biblioteques Montbau i Montserrat Abelló i la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona.

Roda de premsa de Barcelona Obertura Spring Festival.
Víctor Garcia de Gomar, director artístic del Liceu; Xavier Marcé, regidor de Cultura i Ramon Agenjo, president de Barcelona Obertura.

Barcelona Obertura en xifres

Pel que fa als resultats de l'edició del 2023, Ciutat de Clàssica va tenir un percentatge d'assistència del 84%, amb un total de 2.234 persones. L'Spring Festival de l'any passat va comptar amb un 78% d'ocupació mitjana dels 3 equipaments. La nova pàgina web de Barcelona Obertura, llançada al setembre de 2022, ha passat de 40.000 a 167.000 visitants (gener 2024). 

Barcelona Obertura ofereix aquest 2024 un total de 9 paquets musicals amb més de 60 concerts que concentrats en diferents moments de l’any són ideals per aquelles persones apassionades de la música que també volen gaudir de la resta d’atributs culturals, arquitectònics, gastronòmics i d’entreteniment que ofereix Barcelona. La nova web de Barcelona Obertura llançada el setembre de 2022, ha passat de tenir 40.000 visitants a 167.000 (gener 2024), un increment del 317,5%. També s’han registrat més de 11.000 conversions (compra d’entrades i descarrega programa de mà). 

També s’ha aconseguit incrementar el nombre d’aparicions (50 articles) en mitjans locals, nacionals i internacionals, com per exemple mitjans internacionals destacats com Tagesspiegel (Berlín), Time magazine (EUA), Connoisseur (Viena), The Good Life (Itàlia), Musica (Itàlia), Classical Music (UK), Libération (França), entre d’altres. 

Barcelona Obertura és una iniciativa que neix de la unió de les tres sales de música clàssica més importants de la ciutat, el Gran Teatre del Liceu, el Palau de la Música Catalana i L’Auditori, amb l’objectiu de promocionar internacionalment la ciutat de Barcelona a través de la música clàssica. Cada temporada, Barcelona Obertura selecciona els millors concerts i produccions musicals de les tres sales i els agrupa en paquets especials, oferint al visitant una experiència excepcional. Amb el lema “Come for the music, stay for the rest” se sintetitza l’esperit de Barcelona Obertura d’explicar Barcelona a través de la seva potent oferta musical.