Capçalera Microòperes

Microòperes d'avui

(Música, art i pensament)

Microòperes d'avui

Una reflexió sobre quin és el significat de l’òpera en ple s. XXI

8 i 9 de febrer de 2025

Coincidint amb Manifesta 15, que se celebra a la ciutat de Barcelona la tardor del 2024, tres institucions culturals de relleu com el CCCB, el MACBA i el Gran Teatre del Liceu es troben per reflexionar sobre quin és el significat de «l’òpera» en ple segle xxi.

Mirant de tornar a aquella espurna extraordinària d’un foc que ja mai més no s’apagaria, i que té el seu origen a la Florència del 1600 i on la suma de disciplines en va configurar una de nova, hi ha un replantejament necessari i també una possibilitat de reconnectar la relació entre cultura i societat civil, tot investigant i fomentant un canvi social positiu mitjançant la cultura contemporània com a resposta a l’esfera social de la ciutat i les seves comunitats. 

L’òpera vista com a instrument en què, a partir de les seves històries, emanen reflexions imprescindibles per a la vida, amb bellesa, contrastos, genialitat i emocions. 

A partir d’una idea compartida (l’ecologia, la relació home-natura, les interespècies i l’acústica de la natura), es proposa un itinerari musical intergeneracional pel barri del Raval: un circuit de tres òperes per les tres seus de les institucions per gaudir de tres microòperes de nova creació. 

Un acostament actual i col·lectiu des de l’excel· lència i els coneixements en el qual una suma dels equips creatius repensarà els límits del gènere líric mateix.

Logo CCCB
Logo Liceu
Logo MACBA

CCCB

Fitxa artística

Llibretista
Pol Guasch
Compositora
Clara Aguilar
Artista
Silvia Delagneau

Liceu

Fitxa artística

Llibretista
Míriam Cano
Artista
Carlos Bunga
Compositor
Fabià Santcovsky
Directora d’escena
Carla Tovias

MACBA

Fitxa artística

Llibretista
Gabriel Ventura
Artista
Rosa Tharrats
Compositora
Marina Herlop
Codirectors d’escena
Rosa Tharrats i Gabriel Ventura