<p>Un dels coreògrafs més rellevants de França, Angelin Preljocaj, debuta al Liceu el 8 de febrer amb un programa doble inspirat en Amèrica i la immigració.</p>
Barcelona, 2 de febrer de 2017. El Ballet Preljocaj s’estrena al Gran Teatre del Liceu del 8 a l’11 de febrer amb dues coreografies, Spectral Evidence i La Stravaganza, que varen ser creades per al New York City Ballet l’any 2013 i 1997 respectivament. Inspirades en Amèrica, i amb especial èmfasi al moviment migratori, les dues peces duen el segell del director artístic de la companyia, un dels coreògrafs més rellevants de l’escena francesa, Angelin Preljocaj.
La primera peça de l’espectacle, Spectral Evidence, és un ballet de vuit ballarins que escenifiquen diverses músiques de John Cage i ens transporten al judici a quatre dones inspirat en les bruixes de Salem de 1692. Les línies geomètriques de la posada en escena, juntament amb la música de percussió de John Cage, creen un univers fred i aterridor fins que l’emoció sorgeix entre un home i una dona. En paraules del propi Angelin Preljocaj, es tracta d’una “recerca fonamental” sobre conceptes com el pes, l’energia, la dinàmica i l’espai.
La segona coreografia, La Stravaganza, és fruit d’un encàrrec de 1997 de Peter Martins del New York City Ballet. Un homenatge a tots els que viatgen a la cerca d’una nova vida, especialment aquells que ho van fer a Amèrica. Alternant músiques de Vivaldi amb obres musicals contemporànies d’Evelyn Ficarra, Serge Morand, Robert Nromandeau i Åke Parmerud, aquesta peça llança els cossos cap a l’edat moderna. Les parelles, recreades a partir de tots els períodes de la immigració americana, uneixen i desfan les lògiques de grup i les porten a un altre pla.
Ballet Preljocaj
Creat l’any 1984 per Angelin Preljocaj amb el nom de Preljocaj Company, l’any 1996 es va instal·lar a la Cité du Livre d’Ais de Provença i va esdevenir l’actual Ballet Preljocaj. Des de la seva creació, la companyia, actualment amb vint-i-quatre membres, ha creat una cinquantena de treballs coreogràfics i fa un centenar d’actuacions cada any a França i arreu del món. Des de l’any 2006 el Ballet està instal·lat a la seva nova seu a Ais de Provença, obra de l’arquitecte Rudy Ricciotti. És un centre de producció creat específicament per a la dansa, on els artistes poden participar en tot el procés creatiu, des de tallers i assajos fins a la posada en escena. Angelin Preljocaj n’és el director artístic i s’hi fan actuacions durant tot l’any, tant de creacions pròpies com de companyies convidades.
Angelin Preljocaj, director artístic
Nascut a París, Angelin Preljocaj va començar a estudiar ballet clàssic abans de dedicar-se a la dansa contemporània, amb Karin Waehner, Zena Rommett, Merce Cunningham, i posteriorment amb Viola Farber i Quentin Rouillier. Més endavant es va unir a Dominique Bagouet, abans de crear la seva pròpia companyia el desembre del 1984. Des d’aleshores ha creat més de cinquanta obres coreogràfiques, que van des de peces individuals fins a grans formacions. Treballa habitualment amb diversos artistes, com Enki Bilal, Goran Vejvoda, Air, Granular Synthesis, Fabrice Hyber, Karlheinz Stockhausen, Jean-Paul Gaultier, Laurent Mauvignier, Natacha Atlas o Azzedine Alaïa.
Les seves produccions formen part del repertori de moltes companyies, com ara el New York City Ballet, Staatsballett Berlin i Ballet de l’Opéra National de París, entre d’altres. També ha col·laborat en diverses pel·lícules com a coreògraf. Ha rebut diversos premis i distincions, dels quals destaquen el Benois de la Danse (1995), Bessie Award (1997) o Les Victoires de la Musique (1997). Debuta al Liceu.