El projecte educatiu del Liceu desenvolupa un programa global que abraça totes les edats, amb un pla de formació transversal.
Barcelona, 17 de gener de 2024. Encarant els 25è aniversari (temporada 24/25) que commemora l’inici de la programació del Petit Liceu, el projecte educatiu del Gran Teatre del Liceu, LiceuAprèn, treballa des de fa uns anys amb el desenvolupament d’un programa que abraci totes les edats amb un pla de formació transversal i obert que té com a objectiu oferir, a través de l’excel·lència artística, l’oportunitat de creixement integral de les persones de diferent edat i condició.
El programa educatiu LiceuAprèn, programa estratègic pel teatre, així com la programació d’espectacles de Petit Liceu i Liceu Jove, s'alineen amb el projecte artístic del Gran Teatre del Liceu. Per tant, estan compromesos amb l’òpera i amb la resta d’activitat artística del Teatre i responen a uns paràmetres de qualitat musical i escènica. Recullen el llegat d’una tradició en la programació d’espectacles infantils que el Liceu va iniciar l’any 2000 coincidint amb la reobertura del teatre.
Actualment, el projecte educatiu del Gran Teatre del Liceu, LiceuAprèn, treballa en els següents àmbits d’actuació: creació d'espectacles per a infants i joves, accions formatives i projectes educatius vinculats a la programació artística. També estableix col·laboracions amb persones, entitats i institucions per enriquir els projectes i fomentar la cooperació i el coneixement compartit.
LiceuAprèn ha estrenat 7 noves produccions en 4 anys (La barcarola, El monstre al laberint, Miralls, Trencanous-Jazz, La nit de Sant Joan, La cuina de Rossini i la Torre dels Somnis). En total, la temporada 23/24 LiceuAprèn programa 65 funcions amb 59.500 assistents.
Liceu al centres educatius
El Liceu acompanya els centres educatius perquè la música i les arts escèniques puguin ser una oportunitat educativa a través de processos d’aprenentatge, d’expressió i de creativitat en relació amb l’espectacle que vindran a veure.
En aquest sentit, el LiceuAprèn es vincula amb alguns centres educatius per oferir un programa més personalitzat/especialitzat com ara Liceu als centres territori i projectes participatius (El monstre al laberint i Del laberint als somnis).
A més , la temporada passada, 6 equipaments (L’Auditori, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música Catalana, el Teatre Lliure, el Teatre Nacional de Catalunya i el Liceu) van impulsar el projecte La Cultivadora, una plataforma digital amb propostes coordinades i recursos educatius compartits entre organitzacions. La Cultivadora també actua com a central de reserves.
Liceu als centres al territori
Liceu als centres en zones rurals de Catalunya desenvolupa accions educatives específiques durant un curs a diferents àmbits territorials.
Enguany és la tercera edició del programa i ja s’ha realitzat anteriorment a Terres de l’Ebre i les Garrigues. Amb la voluntat d’apropar i fer accessible la cultura a centres que per distància tenen menys accés a l’activitat del Liceu, el Teatre fa un acompanyament personalitzat amb sessions de formació i tallers artístics que tenen lloc a les escoles (un equip de LiceuAprèn es trasllada al territori corresponent) i al propi teatre.
Al llarg d’aquest curs acabaran participant del projecte tots els centres d’educació infantil, primària i secundària del Ripollès amb un total de 2000 alumnes.
Projectes participatius: 'El monstre al laberint' i 'Del laberint als somnis'
Després de quatre edicions del projecte d’òpera participativa El Monstre al laberint, la temporada 2023-2024 la proposta evoluciona i s’inicia el projecte Del Laberint als Somnis, una nova aposta que reafirma la voluntat del Liceu per continuar explorant vies per arribar al públic adolescent i jove a través de propostes artístiques i educatives que els resultin atractives i transformadores.
El projecte Del laberint als Somnis es desenvolupa amb 24 centres educatius de secundària que s’han vinculat al Liceu per dos cursos. El primer curs la proposta s’estructura al voltant de l’espectacle de nova creació La Torre dels Somnis i, el segon curs, a través del projecte d’òpera participativa El Monstre al laberint. Des del Liceu, s’acompanya aquests centres educatius en el desenvolupament d’un projecte artístic propi oferint als docents una formació de 40 hores i assignant a cada centre un artista que els ajudi en aquest procés creatiu, reforçant competències com la iniciativa personal i la cooperació.
Liceu i famílies
La temporada passada, el LiceuAprèn va impulsar una nova iniciativa per arrodonir l'experiència dels espectacles familiars i fomentar la participació activa de les famílies en el programa de LiceuAprèn amb el llançament de quatre nous tallers familiars. Aquesta proposta té com a objectiu principal crear un espai d’interacció i de comunicació de les famílies a partir de propostes artístiques inspirades en els espectacle. Un espai d’experimentació amb la música i les arts escèniques que els permetrà viure amb més profunditat l’experiència de l’espectacle i alhora impregnar-se de propostes que podran seguir desenvolupant en l’entorn familiar. Els tallers, realitzats per artistes vinculats a l’espectacle, convidaran a les famílies a experimentar amb el moviment i altres llenguatges artístics.
Un element clau d'aquests tallers és la seva capacitat per fomentar una estona d'interacció pares-fills mitjançant la música de l'espectacle. A través d'aquesta experiència, es busca crear una connexió més profunda entre les dues generacions, enriquint així la vivència de l’expressió artística.
Una de les altres novetats és la posada en marxa d’una sessió intergeneracional a 30€ que s’iniciarà enguany amb La Cenerentola (30 de maig) i que es posarà properament a la venda. Aquesta proposta busca nodrir els vincles emocionals i de coneixement entre diferents generacions, a través de l’òpera.
El projecte educatiu del Teatre, LiceuAprèn, té el suport de: